Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skrivnost bližnjega

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 05. 06. 2021 / 15:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.06.2021 / 12:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Skrivnost bližnjega

Skrivnost bližnjega

11. Hipokratovo srečanje ob 80. obletnici rojstva in 10. obletnici smrti prim. dr. Jožeta Felca.

Dr. Jože Felc sodi v krog najuglednejših psihiatrov svojega časa FOTO: Jože Potrpin

Danes, v soboto, 5. junija, je v domu sv. Jožefa v Celju Združenje slovenskih katoliških zdravnikov na enajstem Hipokratovem srečanju razdelilo življenjsko zgodbo prim. dr. Jožeta Felca, nevropsihiatra, pesnika, pisatelja in urednika ter dolgoletnega predstojnika v psihiatrični bolnišnici Idrija. Naslovilo ga je: Psihiater v književnosti – književnost v psihiatru. Srečanje je oblikovala dr. med. in prof. Alenka Höfferle Felc. Ta je tudi prebrala v odsotnosti predavanje mag. Sergeja Valijeva pod naslovom Vprašanje smisla v izbranih romanih prim. Jožeta Felca. O psihiatrični misli v Felčevem pisanju je spregovoril psihiater dr. Kristijan Sirnik. V drugem delu so si zbrani ogledali film Moj čudoviti um režiserja in scenarista Miha Čelarja in prisluhnili okrogli mizi, pri kateri so sodelovali Čelar, dr. Marko Pišljar, strokovni direktor PBI, Janez Bizjak, član revije Kaplje ter prof. Jože Faganel, nekdanji urednik MD Celje in založnik.


Srečanje je oblikovala dr. med. in prof. Alenka Höfferle Pelc FOTO: Jože Potrpin

Dr. Jože Felc, ki ga je od študija medicine zaznamovala bolezen multipla skleroza, sodi v krog najuglednejših psihiatrov svojega časa, je avtor ali soavtor okoli 100 znanstvenih razprav in več kot 800 ekspertiz, avtor 16 knjig. Poročil se je z zdravnico fiziatrinjo Alenko Höfferle. Leto pred smrtjo se je preselil iz rojstne Idrije v Celje. Njegova poslednja knjiga Živeti življenje prinaša izbor njegovih intervjujev.


FOTO: Jože Potrpin

Vse knjige, svoje delo in poslanstvo je namenil prijateljem, da se bodo laže obdržali na brezpotjih in razpotjih. Kot tisti, ki so uspeli sobivati z boleznijo, niso pustili, da bi jih bolezen obvladala, in ko so jo sprejeli, so bili lahko ustvarjalni. Za napis tudi na svoji nagrobni plošči si je izvolil stavek: »Ljubezen je iskanje duše«. Kot je občuteno poudarila in razume to misel Höfferleva, »zame Jože Felc ni bil bolnik z multiplo, ampak izjemen človek, ki ga je doletela multipla. V njegovi izjemnosti je bil to njegov nek križ. In ta izjemnost se je potem še toliko bolj potrdila. Ko se ljudje gledamo med sabo, vidimo zunanjost, ampak če bi mi videli duše, kako drugačna bi bila marsikdaj podoba. Srečati dušo človeka, ko tvoja duša sreča dušo drugega, takrat prideš domov.« Svetilniki, kakršen je bil dr. Felc, so resnično svetilniki, ki bodo morda dvignili tudi kulturo v naši medosebnih odnosih.


FOTO: Jože Potrpin

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh