Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenci, ki so spremenili svet

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 21. 04. 2020 / 11:42
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.04.2020 / 14:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Slovenci, ki so spremenili svet

Današnji svetovni dan kreativnosti in inovacij lahko izkoristite tako, da spoznate, kaj vse so izumili Slovenci v Ameriki.
Današnji svetovni dan kreativnosti in inovacij lahko izkoristite tako, da ustvarite nekaj drugačnega kot običajno, se domislite kakšne inovacije ali se poglobite v dosežke, ki so jih ustvarili Slovenci. Med njimi so mnogi uspeli v tujini. Izjemni dosežki slovenskih inovatorjev in izumiteljev v Ameriki so skupaj z življenjskimi zgodbami Slovencev predstavljeni v knjigi Slovenski ameriški izumitelji in inovatorji.

Slovenci pripomogli k napredku v Ameriki in po svetu

Slovenci so se v Ameriko izseljevali v več valovih. Prvi val je bil v drugi polovici 19. stoletja in se je nadaljeval tudi v začetku 20. stoletja, , drugi val je sledil med obema vojnama, tretji pa po drugi svetovni vojni. V ZDA so mnogi opravljali težka in slabo plačana dela,večinoma so bili uspešni šele njihovi potomci. Kljub temu pa lahko rečemo, da so Slovenci v Ameriki pustili globok pečat, in to nadaljujejo tudi mlade generacije, ki so se v tujino, tudi Ameriko, odselile med finančno-gospodarsko krizo.

»Njihovo delo je dvigalo dobrobit, napredek in rast ne le v Ameriki, ampak tudi po drugih državah, marsikdaj po vsem svetu,« je med raziskovanjem ugotovil avtor knjige Slovenski ameriški izumitelji in inovatorji Edi Gobec. »Pozorni bralec lahko iz številnih zgodb nekoliko spozna življenje in boj Slovencev v Ameriki, spozna pa tudi, kaj so pogoji za uspeh – ne le uspeh posameznika, ampak tudi širše skupnosti.«


Edi Gobec, avtor knjige Slovenski ameriški izumitelji in inovatorji

Franc Rode, izumitelj prvega žepnega kalkulatorja

Edi Gobec je obširneje predstavil delo in izume več kot 40 izumiteljev in inovatorjev, v krajših zapisih pa še 60 inovatorjev. Med več kot sto predstavljenimi izumitelji in inovatorji v knjigi so v glavnem izumi in inovacije s tehničnih področij: strojništva, letalstva, medicine, vesolja … Eden najbolj znanih je dr. Franc Rode, izumitelj prvega žepnega kalkulatorja (dokumentarni film o njem si boste lahko ogledali 28. aprila na TV Slovenija).

Zanimivo je, da je kalkulator delegacija predsednika Nixona vzela s seboj na Kitajsko kot najpomembnejši primer sodobne ameriške tehnologije. Ali Joseph Satter, konstruktor boeinga 747, sin slovenskega izseljenca Franca Suhadolca.

Najpomembnejši izumitelj leta 1984

Marsikakšen njihov dosežek je dobesedno spremenil svet. Slovenci so se v zgodovino inovacij in izumov vpisali tudi v medicini. Npr. dr. Gordon Veharja, dvakratnega ameriškega izumitelja leta, ki je največ naredil za zdravljenje hemofilije in prispeval k uspešnejšemu zdravljenju srčnega infarkta in raka, revija Newsweek pa ga je navedla kot najpomembnejšega izumitelja leta 1984.

Astronavti slovenskih korenin poleteli v vesolje



Verjetno ste že slišali za astronavtko Sunito Williams. Leta 2015 pa je založbo Družina obiskal še en astronavt slovenskega rodu, Jerry M. Linenger, ki je na vesoljski postaji Mir preživel pet mesecev. Medtem ko se je sam spopadal s breztežnostjo, požarom, skorajšnjim trčenjem v raketoplan, vdihavanjem nevarnih snovi in izoliranostjo v družbi dveh ruskih astronavtov, je njegova žena pričakovala njunega drugega otroka.

Svojemu prvemu sinu je vsak dan pisal pisma, ki jih je izdal v knjigi Pisma iz vesolja, priprave na večmesečno bivanje v vesolju, premagovanje izzivov na Miru in znova prilagajanje na življenje na Zemlji, pa je opisal v knjigi V vesolju.

Omenili smo le nekaj ameriških izumiteljev in inovatorjev. Naj vas navdihnejo njihove zgodbe, morda je ravno zdajšnji krizni čas za kakšno novo inovacijo, ki bo naše življenje naredila znosnejše.

Knjigo lahko naročite tule, nam pišete na elektronski naslov narocila@druzina.si ali nas pokličite na telefonsko številko 01/ 36 02 828. Knjiga je izšla tudi v angleščini.

Nalaganje
Nazaj na vrh