Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenska karitas in preprečevanje zasvojenosti med mladimi

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 04. 11. 2020 / 10:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.11.2020 / 10:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenska karitas in preprečevanje zasvojenosti med mladimi

Slovenska karitas in preprečevanje zasvojenosti med mladimi

November je namenjen dejavnostim na področju preprečevanja zasvojenosti.

Podatki o razširjenosti pitja alkohola med mladimi so zaskrbljujoči. FOTO: Pexels.


Slovenska karitas se pridružuje preventivnim aktivnostim v mesecu novembru, ki je posvečen dejavnostim na področju preprečevanja zasvojenosti, zato se letos vključujejo v akcijo programa za mlade – Z 0.0.

Namen in cilj programa ZMERNO. ODGOVORNO. OPOLNOMOČENO. Z 0.0., ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS in do konca leta 2022 izvaja Slovenska karitas, je, mlade usmeriti, kam se lahko v primeru stiske obrnejo po pomoč, jih izobraziti o nevarnostih in negativnih posledicah pitja alkohola ter o mitih, povezanih z alkoholom.

Letos bo akcija v okviru programa Z 0.0. posebej usmerjena na mlade, za katere je v fazi razvoja pitje alkohola še bolj tvegano. Zaskrbljujoči so podatki o razširjenosti pitja alkohola med mladimi, saj kar dve tretjine mladih do petnajstega leta že poskusi alkohol – največkrat se to zgodi v domačem okolju.

Medijska kampanja na spletu

Na spletu in družbenih omrežjih bo potekala medijska kampanja, v kateri nastopata slovenska vlogerka Lepa afna in glasbenik Trkaj. Mlade nagovorita s spodbudnim sporočilom, ki poziva k odgovornemu ravnanju.



Delavnice in vprašalnik

Delavnice po šolah se bodo začele izvajati po zaključku jesenskih počitnic za učence zadnje triade osnovnih šol in srednješolce. Mladi bodo na njih spoznali neresnične, a splošno uveljavljene mite o alkoholu in negativne posledice. Rešili bodo tudi kviz o poznavanju alkohola.

Za mlade od šestnajstega leta naprej so pripravili vprašalnik za samooceno tveganja pitja alkohola, s katerim na zabaven način dobijo prvo oceno tveganosti svojih ravnanj.

Zaradi alkohola trpi vsaka četrta slovenska družina

»Alkohol je v Sloveniji, poleg materialne revščine, na prvem mestu med povzročitelji trpljenja v družini. Zaradi prekomernega uživanja alkohola trpi vsaka četrta slovenska družina. Največje žrtve so otroci in mladostniki. Zato se na Slovenski karitas trudimo, da bi osveščali starše in tudi otroke in mladostnike o nevarnostih pri pitju alkohola, ki je vedno bolj ali manj tvegano,« je ob začetku projekta povedal Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas.

»Mladi so do alkohola pogosto nekritični zato, ker imajo od doma vzorec tolerance in sprejemljivosti alkohola v družbi, ki se prenaša med generacijami. Vzorec lahko spremenijo, ko dobijo verodostojne informacije od zunanjega, zaupanja vrednega človeka. Mladi so mnogo bolj odgovorni, kot mislijo njihovi straši in učitelji. Prav tako pa tudi trpijo mnogo bolj, kot si odrasli priznavamo« (Andreja Verovšek, univ. dipl. soc del, moderatorka foruma Zasvojenost in pomoč ter strokovna sodelavka v programu).

»Osnovnošolci zadnje triade so ogrožena skupina mladih. So na prelomnici, ko iz otrok postajajo odrasli in prevzemajo dobre in žal tudi slabe navade. Pitje alkohola je znan problem v Sloveniji in mlade želimo spodbuditi v iskanje zdravih oblik zabave in druženja, kot so pogovori s prijatelji, gibanje v naravi, športne aktivnosti, umetnost in konjički, ki jih veselijo« (Helena Zevnik Rozman, prof. zdravstvene vzgoje, vodja programa).

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh