Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sožalje nuncija in kardinala ob smrti škofa Smeja

Objava: 24. 11. 2020 / 09:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.11.2020 / 11:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sožalje nuncija in kardinala ob smrti škofa Smeja

Sožalje nuncija in kardinala ob smrti škofa Smeja

»V spominu bo ostal kot eden najbolj izobraženih duhovnikov, eden svetlih evangeljskih likov.«

Kardinal Rode: V trenutku, ko škof Smej zapušča naše vrste in odhaja k Očetu, se pred našimi očmi dviga podoba duhovnika in škofa, ki vzbuja naše občudovanje in hvaležnost Bogu. FOTO: Jože Pavlič



Na smrt mariborskega pomožnega škofa msgr. dr. Jožefa Smeja, ki ga bodo v ožjem krogu pokopali danes ob 15. uri (v neposrednem prenosu na valovih in spletni strani Radia Ognjišče), se je s sožalnim sporočilom odzval tudi apostolski nuncij v Sloveniji, nadškof msgr. Jean-Marie Speich. »Gospoda prosimo usmiljenja ne le za dragega in spoštovanega pokojnika, temveč tudi za Nadškofijo Maribor, ki je tudi še na poti k svetosti,« je med drugim zapisal nuncij.

»Ob sporočilu, da je njegova ekscelenca, pomožni mariborski škof msgr. Jožef Smej, odšel k Bogu, našemu Očetu in Sodniku, vaši ekscelenci, mariborski nadškofiji, družini pokojnega in vsem njegovim znancem in prijateljem izrekam iskreno sožalje. Umrl je na god darovanja Blažene Device Marije v templju in tako doživel milost, da je lahko v spremstvu Presvete Device odšel k luči vstajenja v Nebeški Jeruzalem. Zvest svojemu poklicu v diakonatu, duhovništvu in škofovstvu je msgr. Smej do zadnjega trenutka posnemal Kristusa. Veroval je v vstajenje mrtvih in upal v življenje v prihodnjem veku. Gospoda prosimo usmiljenja ne le za dragega in spoštovanega pokojnika, temveč tudi za Nadškofijo Maribor, ki ji je po svojih najboljših močeh služil, kot duhovnik 19 let, kot pomožni škof pa 26 let. Tudi nadškofija je namreč še na poti k svetosti. Pridružujem se bratski molitvi vseh,« je zapisal nuncij Speich.


Nuncij Speich: Zvest svojemu poklicu v diakonatu, duhovništvu in škofovstvu je msgr. Smej do zadnjega trenutka posnemal Kristusa. FOTO: Tatjana Splichal


Žalno brzojavko je mariborskemu nadškofu msgr. Alojziju Cviklu poslal tudi nj. eminenca, kardinal dr. Franc Rode, ki je v liku škofa Smeja izpostavil po eni strani preprostost, ponižnost in srčno dobroto, po drugi strani pa izobrazbo, znanje jezikov in literarni talent.

»V trenutku, ko škof Smej zapušča naše vrste in odhaja k Očetu, se pred našimi očmi dviga podoba duhovnika in škofa, ki vzbuja naše občudovanje in hvaležnost Bogu. Hvaležni smo za zgled svetega življenja, za njegovo srčno dobroto in ponižnost, njegovo preprostost in zvestobo Bogu, Cerkvi in svojemu narodu. Občudovali smo njegovo obširno teološko izobrazbo, literarni talent, znanje jezikov. Večina latinskih vlog, ki so zadnja leta romale v Rim, je bila njegovo delo. Govoril in prevajal je iz madžarščine, obvladal druge jezike. V spominu bo ostal kot eden najbolj izobraženih duhovnikov med nami, eden svetlih evangeljskih likov. Naj se veseli pred Gospodovim obličjem!« je zapisal kardinal Rode.
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

"Učen in ponižno dober škof"

"Njegov mil značaj je povezoval vse, ne glede na veroizpoved"

Kaplja na vedru (VIDEO)

"Človek visoke integritete in iskren zagovornik strpnosti"

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh