Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spletna predstavitev Skupnosti MOST

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 04. 02. 2021 / 14:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.02.2021 / 17:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Spletna predstavitev Skupnosti MOST

Spletna predstavitev Skupnosti MOST

Skupnost MOST je združenje štirih ustanov, ki pomaga zasvojenim in njihovim svojcem.

FOTO: Arhiv Slovenske karitas.


V programu Skupnosti MOST gradijo mrežo posebnih stanovanjskih skupnosti in spremljanih gospodinjstev za reintegracijo in resocializacijo za zdravljene alkoholike in druge zasvojene osebe po zaključku osnovnega zdravljenja.

Gre za združenje štirih ustanov, ki poleg pomoči zasvojenim in njihovim svojcem namenjajo skrb tudi preventivi in razvoju učinkovitih strokovnih pristopov.

V četrtek, 4. februarja 2021, so ob 13h na ZOOM-u pripravili Dan odprtih vrat, kjer so predstavili svoje delo, utrinke iz skupnosti in medprojektno sodelovanje.

V Skupnosti MOST so združile moči štiri ustanove: Slovenska karitas, Zavod Karitas Samarijan, Društvo Žarek upanja in Zavod Pelikan – Karitas. Predstavniki vseh omenjenih skupnosti so sodelovali na video konferenci, kjer so predstavili poslanstvo organizacije, ki so jo zastopali.

Program Skupnosti MOST odgovarja na vprašanje problematike zasvojenih, ki imajo po zaključku osnovnega zdravljenja težave s samostojnostjo, finančne težave z iskanjem namestitve ali so brez socialne mreže, ki bi jim omogočala vztrajanje v treznosti, v domače okolje pa se iz takšnih ali drugačnih razlogov ne morejo vrniti.


FOTO: Pexels.

Doslej so odprli že tri posebne skupnosti oz. spremljana gospodinjstva (v okolici Strunjana, Sevnice in Zagorja), do konca projekta pa jih nameravajo odpreti še pet.

V prvih skupnostih je nastanjenih deset uporabnikov, ki jim zagotavljajo osebno in strokovno pomoč. Po nekaj mesecih se že kažejo prvi pozitivni rezultati sobivanja in programa.

Strokovni delavci projektnih partnerjev skrbijo za redno spremljanje uporabnikov in njihovih svojcev. V individualna svetovanja za doseganje večje kakovosti življenja brez zasvojenosti so vključeni tudi tisti, ki ne potrebujejo namestitve, ampak zgolj občasno strokovno pomoč.

Več informacij o njihovem delovanju najdete na uradni spletni strani Skupnosti MOST ali na njihovi Facebook strani.

V spletni konferenci sta poleg omenjenih predstavitev dva nastopajoča strokovna sodelavca Skupnosti MOST tematiko še poglobila. Uroš Perko je imel predavanje z naslovom Stanje reintegracije v Sloveniji in po svetu, Tjaša Pogorevčnik pa predavanje Tehnike odvračanja od pitja alkohola.

Reintegracija predstavlja predvsem vzdrževanje abstinence, dokončanje šolanja, iskanje zaposlitve in vključevanje posameznika v aktivno družbeno življenje. Zelo pomembna je povezanost z ljudmi, ki zasvojenim posameznikom v času zdravljenja predstavljajo podporo (to so predvsem njihovi najbližji in družine), obiskovanje psihoterapij, fizična aktivnost, v nekaterih primerih tudi zdravljenje z zdravili. Pomembno je, da oseba reorganizira svoj način življenja in da želi zaživeti svobodno življenje, brez odvisnosti.


FOTO: Pexels.

Vstopni pogoji in temeljna pravila Skupnosti MOST

Pogoji za vstop v skupnost so naslednji: končan program rehabilitacije enega izmed izbranih programov v Sloveniji ali na tujem; vzpostavljena in vzdrževana abstinenca od alkohola, prepovedanih psihoaktivnih substanc, substitucijske terapije in zdravil; finančna sposobnost plačevanja najemnine in stroškov; prostovoljen vstop; sklenitev dogovora o vključitvi in sodelovanju ter motiviranost za trezno življenje in iskrenost.

Temeljna pravila sobivanja v Skupnosti MOST vključujejo pravičnost, poštenost, odgovornost in žrtvovanje, zaupanje v svojo skupino ter zavedanje, da nihče ne more napredovati, če v svoj napredek ne vključi tistih, ki ga pri tem podpirajo.


Preberite še:
- Skupnost MOST in pomoč zasvojenim posameznikom

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh