Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Starejši varujejo korenine ljudstva

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 31. 01. 2021 / 17:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.02.2021 / 06:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Starejši varujejo korenine ljudstva

Starejši varujejo korenine ljudstva

Papež Frančišek je razglasil svetovni dan starih staršev in ostarelih.

»Da bi iz krize prišli boljši in ne slabši, se mora vsaka družba soočiti s svojimi koreninami in razviti novo sintezo svojih vrednot, začenši z dialogom z ostarelimi.« FOTO: Tatjana Splichal



Na 4. nedeljo v juliju bomo v katoliških župnijah po vsem svetu prvič praznovali svetovni dan starih staršev in ostarelih. Papež Frančišek je njihov praznik določil glede na bližino godu Jezusovih starih staršev Ane in Joahima (26. julij) in s tem pokazal, kako pomembni se mu zdijo starejši. »Sveti Duh tudi danes prebuja ostarelim misli in besede modrosti. Njihov glas je dragocen, saj poje slavo Bogu in varuje korenine ljudstva,« je dejal. Opozoril je, da so stari starši danes pogosto osamljeni, pozabljeni, čeprav so prav oni tisti, ki lahko predajo izkušnje življenja mlajšim generacijam. Starost je dar, je poudaril. Ne pozabimo bogastva, ki se lahko predaja iz generacije v generacijo - temu je namenjen novi praznik starih staršev in ostarelih.



Vittorio Scelzo iz Dikasterija za laike, družino in življenje je za Vatican News poudaril, da je svetovni dan starih staršev in ostarelih povezan z drugima dnevoma, ki ju je razglasil papež Frančišek: in sicer nedeljo Božje besede in revnih: revni, Sveto pismo in ostareli so po njegovih besedah tri prioritete pontifikata papeža Frančiška, ki nakazujejo, kakšna bo prihodnost Cerkve. »Da bi iz krize prišli boljši in ne slabši, se mora vsaka družba soočiti s svojimi koreninami in razviti novo sintezo svojih vrednot, začenši z dialogom z ostarelimi.« Prisluhniti je treba sanjam starejšim, da bomo lahko bolje razumeli, kakšne naj bi bile naše sanje za prihodnost družbe.



Dikasterij za laike, družino in življenje bo v prihodnjih mesecih izdal nadaljnje iniciative, s katerimi bomo obeležili prvi svetovni dan starih staršev in ostarelih 25. julija letos.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh