Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sto orglarjev na slovenskih korih

Za vas piše:
K. H.
Objava: 23. 09. 2018 / 22:27
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.09.2018 / 07:51
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sto orglarjev na slovenskih korih

Izdelovalci orgel z vsega sveta prvič na srečanju v Ljubljani.

Od nedelje do torka, 23. – 25. septembra, Slovenija gosti sto izdelovalcev orgel z vsega sveta. Orglarji so združeni v Mednarodno zvezo izdelovalcev orgel ISO, srečujejo se vsaki dve leti: predlani so bili v Londonu, pred štirimi leti v Transilvaniji, tokrat so prišli spoznavat alpske dežele: Slovenijo, Avstrijo in Italijo. V Sloveniji si bodo ogledali orgle v štirih cerkvah.


Za uvod v enotedensko srečanje so se orglarji z vsega sveta zbrali na akademiji v ljubljanski Kazinski dvorani. Med gosti (v prvi vrsti) so bili tudi dekan Akademije za glasbo Marko Vatovec, profesor Ivan Florjanc in prof. Dalibor Miklavčič.

Kongres so začeli v nedeljo, 23. septembra, s slavnostno akademijo v ljubljanski Kazinski dvorani. Zbrane orglarje je nagovoril dekan Akademije za glasbo Marko Vatovec, organist Jurij Dobravec pa je predstavil knjigo Orgle Slovenije. S krajšim koncertom je ugledne goste navdušil zbor Megaron z dirigentom Damijanom Močnikom, profesor orgel Dalibor Miklavčič pa je z s skladbami iz svetovne orgelske literature predstavil znamenite Kuhnove orgle, ki jih je leta 2016 Akademiji za glasbo v Ljubljani podarila švicarska župnija St. Josef Horgen.

Kot je povedal orglar Tomaž Močnik, edini Slovenec, ki se udeležuje srečanja, bodo orglarjem pokazali orgle v štirih cerkvah: v uršulinski cerkvi, v ljubljanski stolnici, v Plečnikovi cerkvi v Šiški in v Velesovem. Od torka do četrtka bo orglarje gostila Avstrija, predvsem Koroška, od četrtka do sobote pa tržaška in goriška pokrajina. »Namen srečanja ni študijski, ampak predvsem druženje, spoznavanje, mreženje,« je za Družino povedal Močnik in dodal, da bodo Slovenci gostom poleg reprezentativnih inštrumentov in naše glasbe pokazali tudi slovenske znamenitosti in kulinariko.


Po nagovorih slovenskega udeleženca Tomaža Močnika in drugih udeležencev je Dalibor Miklavčič predstavil orgle v Kazinski dvorani, ki jih je Akademija za glasbo prejela kot donacijo švicarske župnije St. Josef Horgen in so izdelek znamenite švicarske delavnice Kuhn. Njihov izdelovalec je med udeleženci srečanja.


Dolgoletni urednik revije Cerkveni glasbenik in zborovodja Tomaž Faganel in dekan Akademije za glasbo Marko Vatovec v pogovoru pred začetkom slavnostne akademije. (fotografije K. H.)

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh