Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Suu Kyijeva in papež potrdila vzpostavitev diplomatskih odnosov

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 05. 2017 / 07:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

Suu Kyijeva in papež potrdila vzpostavitev diplomatskih odnosov

Frančišek se je srečal z Nobelovo nagrajenko za mir.

Papež Frančišek je včeraj v Vatikanu v avdienco sprejel burmansko zunanjo ministrico, predsednico vlade (državno svetovalko) in Nobelovo nagrajenko za mir Aung San Suu Kyi. Pogovor med 71-letno političarko in cerkvenim voditeljem je po navedbah navzočih časnikarjev trajal okoli dvajset minut. Popoldne se je Suu Kyijeva sestala še s predsednikom italijanske vlade, Paolom Gentilonijem.



Kot so po koncu srečanja sporočili s tiskovnega urada Svetega sedeža, želita Vatikan in Mjanmar okrepiti medsebojno prijateljstvo med državama. Obe strani sta privolili v vzpostavitev diplomatskih odnosov na ravni apostolske nunciature in mjanmarskega veleposlaništva v Vatikanu.

Suu Kyijeva je papežu v dar prinesla tradicionalno burmansko umetnino iz alabastra, Frančišek pa se je gostji oddolžil z medaljo, ki prikazuje cvetoči rožni grm, ter s svojimi apostolskima spodbudama in okrožnico Radost ljubezni, Veselje evangelija in Hvaljen, moj Gospod.

Politični zaključek okoli 70 let trajajoče državljanske vojne v Mjanmaru je najpomembnejši cilj vlade Aung San Suu Kyijeve. Nobelovi nagrajenki za mir je doslej spodletelo že več poskusov za odpravo spora. Oboroženi spopadi med vojsko in narodnostnimi manjšinami državo pretresajo že več kot sedem desetletij. Leto dni po nastopu Suu Kyijeve na vodilni položaj je Mjanmar od miru oddaljen bolj kot kdaj koli.



Kardinal Charles Bo, nadškof v Rangunu, je nazadnje v velikonočni poslanici predstavil streznitveno bilanco o napredku v Mjanmarju od konca vojaške hunte. V zadnjih petih letih se je veliko stvari obrnilo na bolje, je dejal kardinal Bo, »toda sporočilo vstajenja še ni doseglo vseh ljudi. V določenih predelih države še vedno vladajo vojna, spori in preganjanja, število beguncev raste iz dneva v dan«.

Z dvomesečno zamudo naj bi konec maja znova priredili mirovno konferenco. Vlada in vojska sta se skupaj z osmimi etničnimi skupinami s podpisom sporazumeli glede petdnevne konference, ki naj bi se začela 24. maja. Na konferenci naj bi položili temelje za mirovno politiko in politični dialog z enajstimi narodnostnimi vojskami, ki doslej niso bile pripravljene podpisati narodnega premirja.

Prejšnji poskus zedinjenja je bil kratkoročno odpovedan. Vzroki za odpoved so bili v prizadevanjih vseh strank za najmočnejše položaje, v bojih med narodnostnimi milicami in vojsko v nekaterih mjanmarskih pokrajinah, v vojaški ofenzivi proti Rohinjam, in v sporu o vključevanju milic, ki niso želele podpisati mirovnega sporazuma.

Aung San Suu Kiyjeva se je s Frančiškom srečala že v prvih mesecih po njegovi izvolitvi na papeški položaj, oktobra 2013, ko je bila še ena osrednjih osebnosti mjanmarske opozicije. Nobelova nagrajenka za mir je takrat po Evropi iskala podporo za novo ustavo v svoji državi. Že takrat je papež po navedbah iz Vatikana pohvalil njena prizadevanja za demokracijo in mir.

Vir: Kathpress

Foto: Radio Vatikan / FB

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh