Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl duhovnik in publicist Dušan Jakomin

Za vas piše:
K. C.
Objava: 12. 02. 2015 / 17:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Umrl duhovnik in publicist Dušan Jakomin

Duhovnik v tržaškem predmestju Škedenj je bil osrednja osebnost kulturnega delovanja tamkajšnjih Slovencev.

Umrl je Dušan Jakomin, zelo priljubljen duhovnik, pa tudi zborovodja, jezikoslovec in ustanovitelj škedenjskega etnografskega muzeja.

Dolga desetletja je bil duhovnik v tržaškem predmestju Škedenj. Bil je tudi osrednja osebnost kulturnega delovanja tamkajšnjih Slovencev. 11. januarja je dopolnil 90 let.

Rodil se je 11. januarja 1925 v Svetem Antonu pri Kopru. Bogoslovje je končal v Gorici. Preden je prišel v Škedenj, je služboval v Mačkoljah in na Opčinah. Od leta 1959 je urejal Naš vestnik, glasilo slovenskih duhovnikov na Tržaškem. Pred kratkim so se mu ob 90. rojstnem dnevu poklonili krajani rodnega Sv. Antona, ki so mu podelili priznanje častnega krajana za ohranjanje kulturne dediščine. Med drugim je napisalnarečni slovar te vasi. O njegovi priljubljenosti pričajo dobro obiskane predstavitve njegove knjige "Od petrolejke do iPada - pričevanje primorskega duhovnika".

Dušana Jakomina so imenovali tudi tržaški Čedermac. Foto: Tamino Petelinšek

Njegov podrobnejši življenjepis si preberite v članku 90 let »tržaškega Čedermaca«, o njegovi zadnjiknjigi pa v članku Delo, posvečeno tržaškim Slovencem.

 

Vir: Radio Koper

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh