Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl župnik Janez Ham

Za vas piše:
K. C.
Objava: 16. 03. 2020 / 10:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.03.2020 / 12:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrl župnik Janez Ham

Umrl župnik Janez Ham

V 86. letu starosti je v Duhovniškem domu Mane Nubiscum mirno zaspal in odšel v večnost župnik Janez Ham.

Foto: Tatjana Splichal

V 86. letu starosti je v Duhovniškem domu Mane Nubiscum v Ljubljani v nedeljo, 15. marca, mirno zaspal in odšel v večnost župnik Janez Ham.

Dolgo časa je bil župnik na Jezerskem, lani pa se je župniji iz starostnih in zdravstvenih razlogov odpovedal in bil imenovan za duhovnega pomočnika v župniji Šenčur. Nato je odšel v duhovniški dom v Ljubljano.

V času službovanja na Jezerskem je postal najstarejši še dejaven župnik v ljubljanski nadškofiji.

Rodil se je leta 1934 v Kranju. Ministriral je pri »uršulinkah« in pri šolskih sestrah pod gradom. Le nekaj tednov po začetku druge svetovne vojne so očeta zaprli, potem pa vso družino izselili v Srbijo. Po italijanski okupaciji je njegov oče kar sam v svoj potni list vpisal vse člane družine, da so se lahko vrnili iz izgnanstva.

Nekaj let so živeli v Ljubljani, potem pa so jih zaradi očetove pokončnosti in zvestobe Cerkvi vrgli iz stanovanja. Začasen dom so našli v župnišču v Velesovem.

Po končani gimnaziji se je odločil za študij gozdarstva. Po letu dni se je vpisal na Teološko fakulteto in bil leta 1960 v Ljubljani posvečen v duhovnika. Tri leta je bil kaplan v Ribnici, nato župnik v Preski, Notranjih Goricah in Podbrezju. Kar 18 let pa je bil župnik na Jezerskem.

Preberite tudi:

»Jezerski« župnik
Osebnost tedna: Janez Ham

Kdo je najstarejši župnik ljubljanske nadškofije?
Jezersko – Gospod Janez Ham je najstarejši župnik ljubljanske nadškofije. Upravlja župnijo Jezersko. Na dvorišču jezerskega župnišča smo preživeli lepo nedeljsko popoldne. 

»Potreben nam je čudež iz Kane!«
Župnija na površini 68 km2 in 1700 metrih višinske razlike

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh