Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Švici velik porast evtanazije

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 12. 2016 / 08:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Švici velik porast evtanazije

Poročilo navaja, da je leta 2015 »samomor z medicinsko pomočjo« storilo 999 oseb.

Število primerov samomora z medicinsko pomočjo v Švici dramatično narašča. Po navedbah časnika NZZ am Sonntag, ki se sklicuje na podatke treh največjih švicarskih ustanov za evtanazijo, je leta 2015 »samomor s spremstvom« storilo 999 oseb s stalnim prebivališčem v Švici. V primerjavi z letom 2014 to pomeni porast za 35 %; glede na leto 2008 pa lahko govorimo celo o štirikratniku števila. Švicarski mediji ob tem poročajo o »novi normalnosti«.

Po navedbah Georga Bossharda, vodilnega zdravnika na kliniki za bolezni starostnikov univerzitetnega kliničnega centra v Zürichu, bi to lahko pomenilo šele začetek razvoja v tej smeri. Dr. Bosshard je potegnil vzporednice z belgijsko pokrajino Flandrijo, kjer danes že vsak dvajseti bolnik svoje življenje konča s pomočjo evtanazije. Kot ocenjuje, bi lahko številke v Švici v naslednjih desetih letih zrasle na primerljivo raven.

Kot piše NZZ, je evtanazija v Švici trenutno »razmeroma sprejemljiva«, o njej je veliko govora. Samomor z medicinsko pomočjo bo morda kmalu podobno sprejemljiv kot splav, kar pomeni velikanski preobrat v družbeni miselnosti.

Cerkev evtanazijo od nekdaj ostro obsoja, vendar je tudi iz teoloških krogov slišati deljena mnenja. Teolog Hans Küng, ki sam boleha za Parkinsonovo boleznijo, je nedavno napovedal, da razmišlja tudi o švicarski kliniki za evtanazijo, ko se bo njegovo stanje toliko poslabšalo.

V Švici je z zakonom dovoljeno drugi osebi na razpolago ponuditi sredstva za opravljanje samomora in posameznika pri tem dejanju tudi spremljati, če spremljevalec od smrti pacienta nima osebne koristi. Ustanove za evtanazijo, kot sta »Dignitas« in »Exit«, nudita pomoč pri opravljanju samomora.

Leta 2011 je zvezni svet švicarske vlade sklenil, da se bo zakonu o organiziranem samomoru z medicinsko pomočjo odpovedal. Vse glasnejša so namreč pojasnila, da se ljudje za evtanazijo v vedno večjem številu odločajo zato, ker so »utrujeni od življenja«. Zakonodajalec pa si ne more dovoliti pritiska zaradi svoje neposredne odgovornosti.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh