Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Neznani storilec poškodoval fresko na ljubljanski stolnici

Objava: 26. 01. 2021 / 10:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.01.2021 / 12:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Neznani storilec poškodoval fresko na ljubljanski stolnici

Neznani storilec poškodoval fresko na ljubljanski stolnici

Nastalo je za več tisoč evrov materialne škode.

FOTO: Policijska uprava Ljubljana



Kot so sporočili s Policijske uprave Ljubljana, so bili v ponedeljek zjutraj, okoli 7. ure, obveščeni, da je neznani storilec v fresko na stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani vrgel balon z barvo in jo tako poškodoval. Nastala je materialna škoda v višini več tisoč evrov. Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil glede suma storitve kaznivega dejanja poškodovanja ali uničenja stvari posebnega kulturnega pomena ali naravnih vrednot, saj je freska vodena kot kulturni spomeniki. O vseh ugotovljenih dejstvih bodo obvestili pristojno državno tožilstvo.

Kazenski zakonik v 219. členu za storilca protipravnega poškodovanja ali uničenja stvari posebnega kulturnega pomena, naravne vrednote, drugega zavarovanega naravnega bogastva ali stvari, ki je javna dobrina, predvideva do petletno zaporno kazen; v primeru povzročene velike škode ali pa poškodovanja ali uničenja kulturnega spomenika ali naravne vrednote velikega ali izjemnega pomena za državo pa celo z zaporom do osmih let.


FOTO: Roman Starc


Stolni župnik Roman Starc je o dogodku povedal: »Po vsej verjetnosti se je vandalizem zgodil v noči s petka na soboto, ko je nekdo v fresko Marijinega oznanjenja na južni fasadi stolnice vrgel balon z barvo, ki je popackala del freske z okvirjem. Fresko je leta 1703 naslikal Giulio Quaglio, a je bila zaradi slabega stanja v preteklosti večkrat restavrirana in kopirana, tako da je od originala ostala le izvirna kompozicija.«

Ljubljanska stolnica je bila nazadnje oskrunjena in tarča vandalizma 17. decembra lani, ko so jo popisali na istem mestu – pod fresko.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh