Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan ne dopušča zasebnih bogoslužij v baziliki sv. Petra

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 03. 2021 / 10:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.03.2021 / 18:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan ne dopušča zasebnih bogoslužij v baziliki sv. Petra

Vatikan ne dopušča zasebnih bogoslužij v baziliki sv. Petra

Z ukrepom naj bi zmanjšali tudi število tradicionalnih latinskih bogoslužij.

Nadškof Cvikl daruje sv. mašo ob 30-letnici samostojnosti Slovenije na grobu Janeza Pavla II. v baziliki sv. Petra v Vatikanu FOTO: Sebastijan Valentan/arhiv Družine

Vatikan želi po navedbah italijanskih medijev preprečiti obhajanje zasebnih bogoslužij v baziliki sv. Petra in zmanjšati število tradicionalnih latinskih maš. Od 22. marca naprej bo obhajanje tradicionalnega latinskega bogoslužja dovoljeno le še ob točno določenih terminih v kapeli sv. Klemena v kripti Petrove bazilike. Nekateri vatikanski časnikarji so v dokaz svojega poročanja ob koncu tedna po navedbah avstrijskega Kathpressa predložili dopis vatikanskega državnega tajništva, ki naj bi ga podpisal namestnik za splošne zadeve pri državnem tajništvu, nadškof Edgar Pena Parra.

Dopis z datumom 12. marec je naslovljen na stolni kapitelj, bogoslužni urad bazilike sv. Petra in posebnega komisarja gradbenega odbora sv. Petra, nadškofa Maria Giordano. Predsednik omenjenega odbora in višji duhovnik bazilike sv. Petra, kardinal Mauro Gambetti, ki je bil na ta položaj imenovan v letošnjem februarju, pri tem ni omenjen. Po navedbah italijanskih medijev naj bi z dopisom prepovedali obhajanje t.i. zasebnih bogoslužij, pri katerih sveto mašo daruje en sam duhovnik. V baziliki sv. Petra pri stranskih oltarjih vsako jutro mašuje več deset duhovnikov, mnogi so zaposleni v rimski kuriji. Nekateri obhajajo bogoslužje skupaj z verniki, ki že zgodaj zjutraj obiščejo baziliko, drugi somašujejo v dvoje ali v troje, mnogi pa bogoslužje obhajajo sami. Tovrstno zasebno darovanje svete maše naj po novem ne bi bilo več dovoljeno.

Za duhovnike in vernike, ki vsak dan prihajajo v baziliko sv. Petra, naj bi bil v dopisu omenjen termin med 7. in 9. uro, ko naj bi imeli možnost sodelovanja pri sveti maši pri točno določenih oltarjih, tudi ob somaševanju več duhovnikov. Za ta bogoslužja naj bi določili tudi pevce in bralce Božje besede. Cilj omenjenega ukrepa je spodbujanje bogoslužij z več verniki, kar je bil tudi namen drugega vatikanskega cerkvenega zbora (1962-1965).

Romarskim skupinam, ki v baziliko pridejo s svojim škofom ali duhovnikom, naj bi zagotovili, da bi smeli bogoslužje obhajati v kripti bazilike sv. Petra. Za tradicionalni latinski obred, ki ga je Benedikt XVI. leta 2007 znova dopustil v večjem obsegu, bo rezervirana »Capella Clementina«, in sicer vsak dan ob 7.00, 7.30, 8.00 in 9.00.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh