Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan podpisal začasni sporazum s Kitajsko

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 24. 09. 2018 / 07:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.09.2018 / 05:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan podpisal začasni sporazum s Kitajsko

Vatikan podpisal začasni sporazum s Kitajsko

Pomoč krajevnim Cerkvam, da bodo imele pogoje večje svobode, samostojnosti in organiziranja.

Vatikan in kitajska vlada sta podpisala začasni dogovor o imenovanju škofov na Kitajskem, s čimer se začenja reševanje desetletja dolgega obdobja spora o tem, kdo je pristojen za izbiranje voditeljev Katoliške cerkve v državi.

Kot poroča Radio Ognjišče, podrobnosti dogovora javnosti niso znane, saj gre za delovno gradivo, na podlagi katerega bodo po besedah vatikanskega tiskovnega predstavnika Grega Burka iskali nadaljnje rešitve. Burke je pojasnil, da cilj omenjenega dogovora ni političen, temveč pastoralen. Vernikom naj bi zagotovil škofe, ki so v stiku z Rimom, obenem pa jih priznavajo kitajske oblasti. Besedilo dogovora bo mogoče s časom tudi spremeniti.

Omenjeni začasni sporazum, ki je sad postopnega medsebojnega približevanja, je bil sklenjen po dolgotrajnem procesu preudarnih pogajanj. Skupna želja je, da bi spodbudil rodoviten in daljnosežen proces institucionalnega dialoga in bi pozitivno prispeval k življenju Katoliške cerkve na Kitajskem, za dobro kitajskega ljudstva in za mir v svetu.

Izjava kardinala Pietra Parolina

Po besedah vatikanskega državnega tajnika kardinala Pietra Parolina ima podpis začasnega sporazuma med Svetim sedežem in Ljudsko republiko Kitajsko glede imenovanja škofov velik pomen predvsem za življenje Katoliške cerkve na Kitajskem ter za dialog med Svetim sedežem in civilnimi oblastmi v tej državi, pa tudi za utrditev obzorja miru v trenutku, ko na svetovni ravni doživljamo številne napetosti.

Cilj Svetega sedeža je pomoč krajevnim Cerkvam, da bodo imele pogoje večje svobode, samostojnosti in organiziranja, da se bodo lahko posvetile poslanstvu oznanjanja evangelija in bodo tako prispevale k celostnemu razvoju osebe in družbe.

Vir: Radio Ognjišče / Radio Vatikan
Foto: splet

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh