Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: med epidemijo porast verske nestrpnosti

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 06. 2020 / 11:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.06.2020 / 08:42
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vatikan: med epidemijo porast verske nestrpnosti

Hitro širjenje nestrpnih teženj predvsem na svetovnem spletu in družbenih omrežjih.

Foto: splet

Epidemija okužb s koronavorusom je še okrepila nestrpnost in neenakopravnost, zaradi česar se vse hitreje širijo tudi versko pogojena nasilna dejanja, po navedbah spletnega portala Vatican News opozarja stalni predstavnik Svetega sedeža pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), Janusz Urbanczyk. Vse bolj razširjena je zgrešena predstava, »da lahko religije negativno vplivajo ali celo ogrožajo skupni blagor celotne družbe,« je Urbanczyk izjavil med zadnjo spletno konferenco OVSE o vprašanju človekovih pravic. Posledično verniki pogosto slišijo, da so molitev in verska prepričanja »stvar zasebnosti«, ki v javnem prostoru nimajo svojega mesta.

Posmeh in družbena nestrpnost pa predstavljata šele začetek »spolzkega pobočja«, na katerem diskriminacija v zadnjem koraku med drugim vodi v nasilje in sovražna dejanja, opozarja vatikanski predstavnik. Poleg konkretno sodijo »grožnje, nasilni napadi, umori in skrunitve cerkva ter molitvenih krajev, pokopališč in drugih verskih objektov«, vse skupaj pa pogubno vpliva na izvajanje temeljnih svoboščin in spoštovanje človekovih pravic.

Tovrstne težnje se vse hitreje širijo predvsem na svetovnem spletu in družbenih omrežjih: to so pogosto kraji, kjer se pojavljajo grobe žalitve in sovražni napadi na kulturne, narodne in verske skupine,« je pojasnil Urbanczyk. Pri tem svojo vlogo igra tudi epidemija koronavirusa: zaradi obvezne samoizolacije so ljudje bistveno več časa preživljali na družbenih omrežjih kot sicer – kar je privedlo tudi do verbalnega omejevanja verske svobode in širjenja verske nestrpnosti.

Vatikanski diplomat je kritičen tudi do »de facto diskriminacije« Cerkva in neenakopravnega odnosa pri sprejemanju varnostnih ukrepov v posameznih državah. Zaradi zaprtja svetišč in omejitev obiskovanja bogoslužij so bile po Urbanczykovih besedah na celotnem območju OVSE »kršene ali zapostavljene nekatere temeljne pravice in svoboščine«.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh