Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vlada ukrepe podaljšala za teden dni

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 30. 10. 2020 / 05:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.10.2020 / 14:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vlada ukrepe podaljšala za teden dni

Vlada ukrepe podaljšala za teden dni

Vrtci s ponedeljkom odprti, osnovnošolci na podaljšanih počitnicah, za dijake in študente pouk na daljavo.

Ožja vladna ekipa in strokovna svetovalna skupina sta se o podaljšanju ukrepov odločali sinoči na Brdu. FOTO: TW Janez Janša



Po sinočnjem posvetu ožje vladne ekipe in strokovne svetovalne skupine na Brdu pri Kranju je predsednik vlade Janez Janša na družbenem omrežju potrdil, da bo zaradi skokovitega porasta okužb z novim koronavirusom, ki se glede na projekcije še nekaj časa ne bo ustavil, paket veljavnih ukrepov podaljšan za teden dni. »A če bomo dosledni in bomo vsi z odgovornim obnašanjem podprli napore zdravstvenih delavcev, lahko čez 7 do 10 dni pričakujemo postopno sproščanje,« je pripisal Janša.



Kako bo s šolo?

Podaljšanje ukrepov pomeni nadaljevanje omejitev gibanja (med 21. in 6. uro ponoči in prehajanja med občinami – oboje z izjemami) in zbiranja (do 6 ljudi). Kaj konkretno vladna odločitev pomeni za vzgojno-izobraževalni sistem? Kot je na današnji novinarski konferenci potrdila ministrica Simona Kustec, bodo vrtci s ponedeljkom odprti v omejenem obsegu, osnovnošolce čaka še teden dni dodatnih počitnic, dijaki in študentje pa se bodo šolali na daljavo. S tem se je ugodilo željam tako osnovnošolskih ravnateljev, ki so podpirali podaljšanje počitnic, kot ravnateljev srednjih šol, ki so se zavzemali za pouk na daljavo. Več v zgornjem videu.



Angažirali tudi upokojence in študente

Minister za delo Janez Cigler Kralj podal tudi številke o okužbah v domovih starejših po Sloveniji: med okrog 19.000 stanovalci je 748 potrjenih primerov okužb. Po ministrovih besedah domovi veliko večino okužb hitro omejijo, so pa nekateri bolj izpostavljeni in je tam širjenje okužb težje zajeziti. »V domu starejših v Loki pri Zidanem Mostu je hitro širjenje okužb verjetno posledica prezračevalnega sistema, saj so strokovnjaki ugotovili, da se okužba ni širila po oddelkih, marveč vertikalno po stavbi,« je poudaril minister. Zaradi hude obremenjenosti zaposlenih v domovih si zelo prizadevajo za kadrovske okrepitve: v zadnjih dveh mesecih se je na novo zaposlilo 118 ljudi, 114 se jih je vključilo prek javnih del, angažirali so upokojence in študente, ki so opravili skoraj 30.000 ur dela.

Več kot 30.000 okužb

V sredo je bilo sicer v Sloveniji novo okuženih 2488 oseb, dan prej celo 2605, kar je bil največji dnevni prirast doslej, oba dneva so opravili po več kot 7000 testiranj. Skupno število potrjenih primerov v državi je tako preseglo 30.000 (do srede 30.705), aktivnih primerov pa 20.000 (20.018). V bolnišnicah se ta čas zaradi koronavirusa zdravi 660 oseb, v intenzivni enoti jih je 112. Včeraj je za posledicami koronavirusa in pridruženih bolezni umrlo 14 oseb, skupno doslej 292, največ v Šmarju pri Jelšah (39).

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh