Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Začetek poletne planinske sezone

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 18. 06. 2021 / 06:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 18.06.2021 / 10:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Začetek poletne planinske sezone

Začetek poletne planinske sezone

V visokogorju je še sneg, potrebne več previdnosti in dobra priprava na pot.

V poletnem času bodo gore za številne priljubljena izletniška točka. FOTO: Andrej Praznik

V drugi polovici junija je tudi v naše kraje prišlo poletje s temperaturami okrog 30 stopinj Celzija. Mnogi zato že iščejo osvežitev v naših gorah. Ker so posamezni deli poti še vedno pokriti s snegom, moramo biti pri obisku gora še toliko bolj previdni. Zaradi epidemioloških ukrepov moramo biti pozorni tudi na določene omejitve, ki veljajo v planinskih kočah. V zadnji letih je v gorah prav tako mogoče opaziti porast turnih kolesarjev.

Sneg je čez dan mehek

Zaradi letošnje dolge zime so posamezni deli poti visokogorja še vedno pokriti s snegom. Posebna previdnost zato velja na tistih mestih, kjer poti potekajo preko melišč, na severnih straneh in tam, kjer sonce redko posije. Sneg je skozi dan mehek, proti večeru ali zgodaj zjutraj pa pomrznjen, zato za planince predstavlja past. »Takšna snežišča na strmi podlagi lahko prečimo le s primerno opremo (cepin in dereze) in znanjem. Zaradi tajanja snežne odeje in popuščanja mraza pričakujemo več zapadlega kamenja, saj je do sedaj bilo primrznjeno na podlago, svoje pa naredi tudi erozija. Svetujemo uporabo čelade, ki naj bo stalnica na naših potem po visokogorju, sploh tam, kjer poti potekajo pod stenami, čez melišča ali pa je veliko število obiskovalcev. Marsikatera planinska pot je zaradi dolge zime še poškodovana, potrgane so lahko jeklenice ali pa celo del poti manjka zaradi burne gorske erozije,« poudarja strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi.


Vse več kolesarjev opazimo tudi v naših gorah. FOTO: Peter Vrčkovnik

Porast turnih kolesarjev

Zadnja leta vedno več ljudi gore obiskuje z gorskimi kolesi. Električna kolesa so ta svet približala tudi tistim, ki niso fizično dobro pripravljeni. Turno in gorsko kolesarstvo je vsekakor dobrodošla oblika rekreacije, ki pozitivno vpliva na zdravje in počutje ljudi. »Na kolesu smo hitrejši, velikokrat tudi neslišni, zato je toliko bolj pomembno, da se vozimo tam, kjer je to dovoljeno, da na svojo prisotnost opozorimo planince, zmanjšamo hitrost ali pa se celo ustavimo. Enaka pravila veljajo tudi za uporabnike e-koles, ki jim pa še posebej svetujemo, da četudi e-kolo omogoča dokaj strme vzpone, ne smemo pozabiti, da se bomo morali po isti poti tudi spustiti, kar je mogoče samo s pravilno tehniko spusta. Pred kratkim smo v Sloveniji dobili prvo enoto gorskih reševalcev na e-kolesih, kar jim omogoča še hitrejši prihod do ponesrečencev v gorah, ki si jih sploh ne želimo,« je dodal Šerkezi.

Planinska zveza Slovenija je za vse ljubitelje turnega kolesarstva pripravila 10 kratkih filmov z osnovnimi napotki za varnejšo vožnjo. Dosegljivi bodo na spletni strani https://migimigi.si/.


Preden se odpravite v naše hribe in gore, se ustrezno opremite. FOTO: Marko Mesojedec

Nekaj osnovnih napotkov za varnejši obisk gora:

- načrtujte pot,
- v gore se odpravite z nahrbtnikom z nujno planinsko opremo,
- pokličite v planinsko kočo in rezervirajte spanje,
- za obisk gora velja načelo postopnosti od manj zahtevnega do zahtevnejšega; od nižjega do višjega,
- obujte lahke, poletne planinske čevlje. Lahko so visoke ali polvisoke, sploh za noge nevajene hoje po planinski poti,
- v gore se odpravite zgodaj, ob štirih, petih in se na ta način skušajte izogniti poletnim nevihtam, ki jih spremljajo strele,
- smeti nesite v dolino in jih odložite v koše za smeti,
- pri prečenju planinskih pašnikov upoštevajte življenjski prostor živali, ki se tam pasejo.

Ukrepi pri obisku planinskih koč

V Planinski zvezi Slovenije komaj čakajo na prihajajočo planinsko sezono, ki pa se je lotevajo previdno. »Tudi v letošnjem letu je v planinskih kočah mogoče koristiti turistične bone, dodatno pa vse obiskovalce vabimo, da postanejo člani planinskih društev in tako koristijo še dodatne ugodnosti. Obisk planinskih koč in postrežba na terasah je dostopna vsem. Po trenutno veljavnih ukrepih velja za postrežbo v notranjosti planinskih koč in za prenočevanje pogoj PCT (preboleli, celjeni, testirani), enako kot velja v ostalih gostinskih in turističnih kapacitetah. Zato prosimo vse obiskovalce, da to upoštevajo pri načrtovanju planinskih izletov,« je povedal generalni sekretar PZS Damjan Omerzu.


Vedno več planinskih koč je odprtih. FOTO: Andrej Praznik

Odpiranje planinskih koč

Slovenska planinska društva upravljajo 179 planinskih koč, zavetišč in bivakov. Vedno več planinskih koč je odprtih in pripravljenih na poletno sezono. V sredogorju so odprte praktično vse planinske koče. Visokogorske koče se zaradi snežnih razmer odpirajo postopoma, zadnje bodo odprte v začetku julija. V Karavankah in Kamniško-Savinjskih Alpah so koče že odprte, razen Prešernova koča na Stolu (25. 6.) in Češka koča (25. 6.). Del koč se odpira še ta konec tedna (Poštarski in Tičarjev dom na Vršiču, Koča na Planini pri Jezeru, Gomiščkovo zavetišče na Krnu), del na praznični konec tedna 25. 6. (Koča pod Bogatinom, Koča pri Triglavskih jezerih, Triglavski dom na Kredarici, Zasavska koča na Prehodavcih, Pogačnikov dom na Kriških podih), zadnje koče pa s 1. julijem (Vodnikov dom na Velem polju, Dom Planika pod Triglavom, Koča na Doliču, Dom Valentina Staniča pod Triglavom). Aktualno stanje glede odprtosti koč lahko spremljajte na https://www.pzs.si/koce.php.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh