Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ženske med kardinali?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 08. 01. 2018 / 09:32
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:39
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ženske med kardinali?

Ameriški kardinal Tobin: laikinje so do 19. stoletja lahko prejele kardinalski naziv.

Ameriški kardinal Joseph Tobin vidi teološke možnosti za kardinalska imenovanja žensk. »Morda moja teologija ni dovolj temeljito razdelana – toda ne najdem nobenih utemeljenih teoloških razlogov, zakaj papež ne bi mogel imenovati ženske«, je nadškof v Newarku ob koncu leta dejal v pogovoru za ameriški časnik New York Times. Ob tem je spomnil na laikinje, ki so do 19. stoletja lahko prejele kardinalski naziv.



Kardinal Tobin pa kategorično zavrača duhovniško posvečenje žensk. To je v današnji družbi, predvsem v ZDA, kjer ženske sicer lahko postanejo kar koli, težko razumljivo in mnoge ljudi odvrača od Cerkve. 65-letni kardinal, ki mu je papež Frančišek ta naziv podelil leta 2016, je spomnil tudi na vedno znova poudarjeno papeževevo napoved, da naj bi v katoliški Cerkvi bolj ovrednostili vlogo žensk. Na vodilnih mestih v rimski kuriji tako že najdemo posamezne ženske. Po mnenju ameriškega kardinala pa bi jih moralo biti še več.

Tobin je v pogovoru izrekel tudi nasprotovanje migracijski politiki trenutne ameriške vlade, ki se »jasno giblje v smeri množičnih izgonov beguncev in priseljencev«. Kot je pojasnil, so njegovi ljudje »že močno pretreseni. Bojim se, da bo vlada nadaljevala s tem početjem, če ne bomo našli poti, kako spremeniti srca politikov.«

Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh