Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zmaga Sadovnika in Enotne liste v Globasnici

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 01. 03. 2021 / 12:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.03.2021 / 08:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zmaga Sadovnika in Enotne liste v Globasnici

Zmaga Sadovnika in Enotne liste v Globasnici

V 2. krogu volitev na avstrijskem koroškem bo v igri za župana Železne Kaple še Jožef Smrtnik.

Bernard Sadovnik z ministrom Matejem Toninom. FOTO: SKS



Na nedeljskih lokalnih volitvah na avstrijskem Koroškem je bil Bernard Sadovnik, predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS), že v prvem krogu – s skoraj dvotretjinsko podporo – vnovič izvoljen za župana Globasnice, v tej občini je tudi Enotna lista, zbirna stranka slovenske narodne skupnosti, s prvič osvojeno absolutno večino dosegla zgodovinski uspeh, je poročanje ORF povzela STA. Enotna lista je bila uspešna tudi v Bilčovsu, kjer je prejela en mandat več kot leta 2015, torej tri.

V 28 od skupno 132 koroških občin bodo v nedeljo, 14. marca, izvedli še drugi krog, med drugim v Železni Kapli, kjer se bo Jožef Smrtnik (njegova Kapelška lista je izgubila en mandat v občinskem svetu) potegoval za nov županski mandat – v prvem krogu je prejel 43,48 % glasov oziroma dober odstotek manj od protikandidatke Elisabeth Lobnik. Drugi krog bo potreben tudi še v Celovcu, Špitalu ob Dravi in Šmohorju.

Sadovnik je uspeh v Globasnici – prvič doslej je Enotna lista (EL) dosegla absolutno večino v enem od občinskih svetov – pripisal širini in odprtosti stranke ter zavzemanju za dvojezičnost in slovensko besedo v občini. Lasten rezultat je Sadovnik v pogovoru za STA ocenil za izjemen uspeh, želi pa si, da iz Slovenije ne bi bil deležen kritik in napadov in da bi se ob »teh občinskih volitvah vsi, ki še vedno mislijo, da smo na napačni poti, zavedali, da lahko samo v širini napredujemo tudi kot slovenska narodna skupnost.«

Koristna pomladitev

Predsednik Enotne liste (EL) Gabriel Hribar je v pogovoru za STA izrazil veliko zadovoljstvo predvsem z rezultatom v Globasnici, pa tudi s tem, da je stranka v vseh občinah skupaj pridobila dodaten mandat v primerjavi s prejšnjimi volitvami. »V vseh občinah, v katerih smo imeli pomladitev, smo dosegli zelo dobre rezultate,« je poudaril Hribar in izpostavil 29-letnega županskega kandidata v Selah Danijela Olipa, ki je bil s 40 % glasov precej blizu izvolitvi, EL pa bo imela v občinskem svetu en mandat več kot doslej – pet.

Predsednika EL sicer »nekoliko boli« rezultat v Železni Kapli, kjer je stranka prejela sedem mandatov v občinskem svetu oziroma enega manj kot na prejšnjih volitvah. »Povečanje števila županov na več kot dva je bila naša želja, ki pa se ni uresničila,« je pojasnil Gabriel Hribar in dodal, da bo stranka lahko zadovoljna, če bo zadržala dosedanje število županov (dva), za kar pa jo »čaka še precej dela v Železni Kapli«.

Odziv iz Slovenije

Za rezultat, 59 občinskih svetnikov, kar je za stranko drugi najboljši izplen na vseh volitvah od konca druge svetovne vojne, je Enotni listi, pa tudi drugim pripadnikom slovenske narodne skupnosti, ki so nastopili v okviru drugih list in strank, čestital tudi vladni urad za Slovence v zamejstvu in po svetu: »Izvoljeni so bili številni kandidati na različnih listah, ki se bodo aktivno in odločno zavzemali za pravice slovenske narodne skupnosti. Uveljavljanje takšnih politik je nujen pogoj za dobre odnose med manjšinskim in večinskim prebivalstvom, sožitje in čezmejno sodelovanje. Dobri odnosi so možni le od spoštovanju manjšinskih pravic. Vsem izvoljenim kandidatom iskreno čestitamo in se nadejamo dobrega in aktivnega sodelovanja.«

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh