Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZNP o krizi slovenskih medijev

Objava: 03. 05. 2021 / 17:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.05.2021 / 17:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
ZNP o krizi slovenskih medijev

ZNP o krizi slovenskih medijev

Izjava Združenja novinarjev in publicistov ob svetovnem dnevu svobode medijev.

»Svoboda tiska pomeni tudi veliko odgovornost, ki ji nekateri slovenski medijski delavci, lastniki, direktorji, uredniki in novinarji v zadnjem letu niso bili kos.« so izpostavili v ZNP. FOTO: Tatjana Splichal



Tretji maj je svetovni dan svobode medijev. Ob tej priložnosti je upravni odbor Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) v izjavi za javnost po eni strani izrazilo zadovoljstvo, da Slovenija v zadnjih treh desetletjih, od padca komunizma in vzpostavitve samostojne države, ponuja formalne pogoje za pluralen medijski razvoj, po drugi strani pa z obžalovanjem ugotavlja, da še nikdar po letu 1990 stanje slovenskih medijev z vidika pluralizma in profesionalizma ni bilo v takšni krizi in podvrženo tako številnim zlorabam v politične namene kot zdaj.

Podpora levici v želji po vnovičnem prevzemu oblasti

»Kot poglavitne težave ZNP ne izpostavlja zgolj dejstva, da je več kot 90 % najvplivnejših slovenskih medijev nazorsko bliže politični levici, temveč opozarja tudi na doslej nevidene profesionalne zdrse, ko posamezna občila, vključno z največjima televizijskima mrežama, povsem odkrito, grobo in nekritično zlorabljajo in uporabljajo svoj medijski vpliv v podporo politični levici v skupni želji, da spet prevzame oblast v državi,« je zapisano v današnji izjavi.

»Skrajno nevarno in zaskrbljujoče«

To počnejo, nadaljujejo v ZNP, tudi za ceno rušenja prizadevanj za zajezitev epidemije in zaščite človeških življenj, kar je »skrajno nevarno in zaskrbljujoče«, zato v ZNP ocenjujejo, da so tisti uredniki in novinarji, ki so s svojim delovanjem namerno ustvarjali zmedo in hromili prizadevanja za uspešnejši spopad države s pandemijo covida-19, soodgovorni za večje število smrtnih žrtev te bolezni.


ZNP z obžalovanjem ugotavlja, da še nikdar po letu 1990 stanje slovenskih medijev z vidika pluralizma in profesionalizma ni bilo v takšni krizi in podvrženo tako številnim zlorabam v politične namene kot zdaj. FOTO: Tatjana Splichal


Nekateri medijski delavci veliki odgovornosti niso kos

»Svoboda tiska pomeni tudi veliko odgovornost, ki ji nekateri slovenski medijski delavci, lastniki, direktorji, uredniki in novinarji v zadnjem letu niso bili kos. Mislimo predvsem na tiste, ki so v času najhujše epidemije dajali rušenju vlade in sprožanju laži o slovenski medijski krajini v tujini prednost pred zaščito človeških življenj zaradi epidemije koronavirusa,« so še izpostavili v združenju.

ZNP se ograjuje od medijskih manipulacij glede STA

Obenem so se v ZNP ogradili od medijskih manipulacij glede usode in ogroženosti Slovenske tiskovne agencije (STA). »Naš ugleden član, pokojni Borut Meško, je poleg pretepenega Mira Petka največja žrtev med slovenskimi novinarji moderne dobe. Zato se nam zdi posebej zavržno, da sedanji direktor Bojan Veselinovič, ki novinarje slabo plačuje, sam pa ima večjo plačo kot predsednik države, politizira STA, namesto da bi podpisniku pogodbe o sofinanciranju javne službe brez sklicevanja na nerazumne formalizme, s katerimi le podaljšuje spor, preprosto posredoval podatke, ki jih vlada kot edini družbenik STA upravičeno zahteva,« so ob koncu zapisali v Združenju novinarjev in publicistov.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh