Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zore: Naredimo to osebno žrtev in se držimo ukrepov (VIDEO)

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 28. 10. 2020 / 09:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 28.10.2020 / 15:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zore: Naredimo to osebno žrtev in se držimo ukrepov (VIDEO)

Zore: Naredimo to osebno žrtev in se držimo ukrepov (VIDEO)

Včeraj je bilo v Sloveniji potrjenih 2605 novih okužb s koronavirusom, največ na dnevni ravni doslej.

Med sodelujočimi na današnji novinarski konferenci je bil tudi nadškof Stanislav Zore. FOTO: zajem zaslona



Včeraj je Slovenija beležila daleč največji dnevni prirast okužb z novim koronavirusom doslej, po 7471 testiranjih je bilo potrjenih kar 2605 novih pozitivnih primerov, kar je več kot tretjina vseh opravljenih testov. Ta čas je hospitaliziranih 612 oseb, v intenzivni enoti jih je 99. Včeraj je za posledicami koronavirusa (in pridruženih bolezni) umrlo 8, skupaj doslej 272 ljudi.

Da bi pred in med prihajajočimi prazniki vsaj nekoliko zajezila širjenje okužb, je slovenska vlada zaostrila ukrepe in med drugim omejila gibanje na občine, tudi Slovenska škofovska konferenca (SŠK) vernike spodbuja, naj med prazniki opustijo tradicionalno obiskovanje sorodnikov in prijateljev, temveč naj kvečjemu zasebno ali s člani družine oziroma skupnega gospodinjstva obiščejo grobove v domači župniji ali znotraj svoje občine in tam molijo za rajne.

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede epidemije novega koronavirusa sta poleg vladnega govorca Jelka Kacina sodelovala še direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman in ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. Stanislav Zore. V spodnjem videoposnetku si lahko ogledate celotno novinarsko konferenco, pod njim pa celoten nadškofov nagovor vernikom.



NAGOVOR NADŠKOFA STANISLAVA ZORETA NA NOVINARSKI KONFERENCI

Za nas kristjane bo nedeljski praznik vseh svetih dan spomina vseh svetih kristjanov, posebej tistih, ki so kot mučenci darovali življenje za Kristusa. Na Vzhodu je Cerkev praznik obhajala že v 4. stoletju, prek Galije pa se je v 9. stoletju praznovanje razširilo tudi v zahodno Cerkev. Zaradi vse večjega števila svetnikov je papež Gregor IV. v 9. stoletju razglasil 1. november za spominski dan svetih in pokojnih, ki se jih v cerkvenem letu posamično ne moremo spominjati.

V tradiciji naše vere in slovenske kulture se je 1. in 2. novembra oblikoval običaj obiskovanja grobov in molitve za pokojne sorodnike in prijatelje. To je že od začetkov človeške zgodovine znamenje civiliziranosti in spoštovanja med ljudmi. Ti prazniki bodo tako kot letošnja velika noč zelo drugačni. Zaradi hude epidemije so strokovnjaki predlagali vladi, da se omeji gibanje med občinami in pozove vse, da ostanemo doma. Zaradi zdravstvenih razmer bomo na praznika opustili tradicionalno obiskovanje sorodnikov in prijateljev. Vabim vas, da zasebno ali z družinskimi člani obiščete samo grobove v domači župniji ali občini in tam molite za rajne. Prosim vas, da se z namenom ohranitve zdravja izognete vsakršnemu druženju, obiskovanju drugih gospodinjstev, prečkanju meja svoje občine. Ne pozabimo tudi na globoko ukoreninjeno molitev rožnih vencev za pokojne v krogu družine v večeru praznika vseh svetih. Letošnje razmere nas vabijo, da to pobožnost poživimo.

Zaradi omejitve gibanja na domačo občino številni ne boste mogli obiskati grobov svojih pokojnih staršev, sorodnikov in prijateljev. To je preizkušnja in žrtev, ki jo bo vsak naredil za to, da se omeji epidemija, prepreči prenapolnjenost bolnic in rešijo človeška življenja. Tudi sam letos ne bom obiskal groba svoje mame in očeta, vseh pa se bom spomnil v molitvi. Zato vas vabim in prosim, da letos naredimo to osebno žrtev in se držimo ukrepov vlade in strokovnjakov. To je naša naloga in dolžnost ter najboljši način, da omejimo epidemijo.


Nadškof Zore: Tudi sam letos ne bom obiskal groba svoje mame in očeta, vseh pa se bom spomnil v molitvi. FOTO: Tatjana Splichal


Duhovniki so dobili navodila svojih škofov, da bodo letos na pokopališčih z enega mesta blagoslovili grobove brez navzočnosti vernikov. Blagoslov bo lahko spremljalo zvonjenje zvonov župnijskih cerkva in pokopaliških kapel. Tako boste verniki po domovih z molitvijo lažje spremljali ta sveta opravila. Namesto nakupov cvetja in sveč škofje letos vabimo vernike, da darujete za svete maše in vzdrževanje svojih župnij, obenem pa po svojih močeh namenite dar Slovenski karitas in drugim dobrodelnim ustanovam, ki skrbijo za uboge med nami. Med prazniki namenimo tudi več pozornosti drug drugemu. Prosim vas, da pokličete sorodnike in prijatelje, bolne in osamljene ter jim povejte, kako ste jih veseli.

Med nami je vedno več okuženih in obolelih, v bolnišnicah se zdravi vse več bolnikov. Vsem bolnikom in svojcem izrekam molitveno podporo, vsem zdravstvenim delavcem in drugim pa hvaležnost in priznanje, da se s svojo požrtvovalnostjo na prvi liniji zoperstavljajo bolezni. Pri tem plemenitem poslanstvu želim, da zdravstveni delavci ne bi omagali in obupali, temveč navkljub naporom ostali zvesti ljubezni do bližnjega. Obenem izrekam vsem svojcem bolnikov, ki so izgubili življenje, moje iskreno sožalje in obljubljam molitev. Ob prazniku vseh svetih in državnem prazniku dneva mrtvih se jih bom v molitvi in pri sveti maši še posebej spomnil.

Na koncu vam želim blagoslovljene praznike in čim več zdravja. Naj vas v teh dneh spremljajo besede Svetega pisma: Pogum, vse ljudstvo v deželi.
_ _ _

Nadškof je po nagovoru odgovoril tudi na nekaj novinarskih vprašanj.

Nadškofov nasvet vernikom in ostalim državljanom, ki v teh časih preživljajo hude duševne stiske zaradi izolacije in zmanjšanja stikov: »Noben položaj ni brezupen. V tem času se še posebej naslonimo na Boga, v molitvi in svoji veri. Naš Bog pa nas vedno takoj obrne k sočloveku. Zato naj se v tem času preizkušnje na poseben način okrepijo naši medsebojni stiki – ne sicer v fizičnem srečevanju, temveč v vseh drugih možnostih, ki nam jih ponujajo različna tehnična sredstva, ki nas povezujejo prek zvoka in tudi slike, da ostajamo povezani med seboj. Uporabljajmo tudi vse možne načine, da smo aktivni, dejavni, da dni ne preždimo. Že zjutraj naredimo načrt, kako bomo preživeli dan, kaj vse bomo postorili. Morda si načrt celo zapišemo po točkah, po urah, in ga zvečer preverimo. Tako človek ohranja svojo delavnost, dejavnost in se dnevi lahko naredijo precej polni.«


Nadškof Zore: Ljudje tako kot kruh iz pekarne potrebujejo tudi duhovno razsežnost. FOTO: Tatjana Splichal


O obiskovanju grobov med prihajajočimi prazniki: »Zelo res je, da ljudje potrebujem grob, telesni stik, ki ga doživljamo na grobu, kjer se prebujajo spomini na naše pokojne. Hkrati pa vemo, da smo na grobu zato, ker verjamemo v življenje, ki zelo presega grob, gre daleč prek groba in fizične smrti. V življenje, ki ga podarja dobri Bog in nam ga je v vstajenju podaril Jezus Kristus. Tu pa naša vera dobi svojo moč: vera v življenje po smrti, onkraj groba. Potrebna je molitev, povezana z našimi pokojnimi. Sveča, ki jo prižgemo ob grobu, sveti zgolj v ta svet. Molitev, ki pa jo izrečemo kjer koli za našega pokojnega, pa sega prek meja tega sveta, sega v večnost. Sveča pokaže našo ljubezen in povezanost, molitev pa nas poveže v živo občestvo pokojnih, živih, nebes in zemlje.«

O različnih načinih, na katere duhovniki ta čas ohranjajo stike z verniki: »Ves čas potekajo svete maše, duhovnik vsak dan mašuje, to je del njegovega duhovniškega življenja in poslanstva, seveda pa brez navzočnosti vernikov. Ljudje pa tako kot kruh iz pekarne potrebujejo tudi duhovno razsežnost. Tudi to jim pomaga k temu, da lažje in z manjšimi posledicami premagajo te čase, zato je ta čas omogočeno, da ljudje posamično prihajajo v cerkev k molitvi, do 6 ljudi hkrati razpršenih po cerkvi, in tudi posamično k svetemu obhajilu brez obredov, ki bi uvajali v delitev obhajila ali bi jo zaključevali. Vernik pride skozi vrata v cerkev in skozi druga vrata odide domov. Zelo poudarjamo, naj prej pripravi sebe, svojo notranjost na zakramentalno srečanje z Jezusom Kristusom in naj nato opravljajo molitve na poti domov. Tudi mi močno poudarjamo izogibanje zbiranjem.«

O številu okuženih duhovnikov: »Odločili smo se, da bomo vsak petek zbrali podatke o okuženih duhovnikih, duhovnikih v karanteni in pokojnih duhovnikih. Število ostaja tako kot prejšnji petek, se je pa v petek popoldne pokazalo, da je okužen še en duhovnik, ki je zdaj v bolnišnici. Kot sem izvedel danes dopoldne, je njegovo stanje toliko boljše, da ga bodo danes verjetno prebudili iz umetne kome.«

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh