Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

10 let orkestra Cantabile z Marjanom Grdadolnikom

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 09. 10. 2021 / 18:12
Oznake: Družba, Kultura
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.10.2021 / 18:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
10 let orkestra Cantabile z Marjanom Grdadolnikom
Že od leta 2014 orkester Cantabile z zborom Adoramus in drugimi glasbeniki v božičnem času izvede koncert Božič v Ljubljani. Največja dvorana Cankarjevega doma je vsakič razprodana. FOTO: Arhiv Družine.

10 let orkestra Cantabile z Marjanom Grdadolnikom

Simfonični orkester Cantabile ob 10-letnici delovanja pripravlja gala jubilejni koncert.

V nedeljo, 10. oktobra, bodo v Športni dvorani Logatec z gosti: mešanim zborom Adoramus, Godalnim kvartetom – 4Strings, Godalnim orkestrom GŠ Logatec, vokalistko Estero Stojko, igralcem gregorjem Čušinom in dirigentom Marjanom Grdadolnikom izvedli najlepše skladbe, ki so zaznamovale desetletje orkestra. 

Simfonični orkester Cantabile je prvič stopil pred občinstvom spomladi leta 2011. Profesor glasbe na logaški glasbeni šoli in zborovodja mešanega zbora Adoramus Marjan Grdadolnik je zbral glasbenike, s katerimi je že pred tem sodeloval ali jih poučeval. 

Dirigent Marjan Grdadolnik. FOTO: Arhiv Družine.

»Odločitev za oblikovanje simfoničnega sestava je bila smela in pogumna,« se spominja Grdadolnik. A da je bila odločitev pravilna, se je pokazalo že po prvih nastopih – glas o novem orkestru s sodobnimi metodami dela in ustvarjanja skupne glasbe se je hitro širil med glasbeniki in ljubitelji glasbe.

V 10 letih 120 koncertov z 80 solisti in 40 pop pevci

»Že uveljavljeni poklicni glasbeniki v orkestru Cantabile prepoznavajo zrel glasbeni sestav, ki je kos izvedbam tudi zahtevnejših glasbenih del, mladi instrumentalisti in pevci pa z velikim navdušenjem sprejmejo izziv igranja solističnih skladb ob spremljavi orkestra,« pravi Grdadolnik. Skupaj so izbrali ime Cantabile, kar pomeni spevno, pojoče, v desetih letih pa imeli že okrog 120 nastopov, spremljali so 80 solistov in 40 pop pevcev in skupin. 

Orkester je sicer ljubiteljski, a ga odlikuje kakovost in »profesionalnost«. »Delujemo projektno, urniki so vnaprej načrtovani, gradivo je dostopno na našem strežniku, domača priprava vsakega posameznega inštrumentalista je pomembna,« razloži Grdadolnik. V repertoarju Simfoničnega orkestra Cantabile najdemo tako skladbe klasičnih mojstrov vseh slogovnih obdobij, kot tudi glasbo za film, balet in druge zvrsti umetnosti. 

Z orkestrom so kot solisti že nastopili mnogi vrhunski umetniki, z zbori orkester pripravlja številne vokalno-instrumentalne projekte. Od decembra 2014 pripravljajo gala božično-novoletni koncert, vedno v razprodani Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. 

Med številnimi veliki projekti je bila leta 2017 turneja v Švico (Bern, Zürich), kjer je skupaj z 80-članskim pevskim zborom Der Chor iz Berna izvajal Jenkinsovo skladbo Oboroženi mož: maša za mir; naslednje leto se že tretjič odpravljajo v Francijo na mednarodni festival Des Anches D'Azur. »Organizator nas je vzljubil občinstvo pa je navdušeno,« pove Grdadolnik.

Spomladi 2019 je orkester Cantabile z dirigentom Marjanom Grdadolnikom v Cankarjevem domu izvedel ljudsko simfonično pesnitev skladatelja Avgusta Ipavca Barve zelenega smaragda,  epopejo glasbe, recitacij in plesa v spomin na prvo svetovno vojno in vse milijonske žrtve, med njimi predvsem na žrtve na Slovenskem in še posebej na soški fronti. Že pred tem so pesnitev izvedli v cerkvi na Sveti Gori. FOTO: Arhiv Družine.

Marjan Grdadolnik: »Glasba je najčudovitejša umetnost«

Marjan Grdadolnik se uvršča v novo generacijo slovenskih pedagogov in dirigentov. Diplomiral je na Akademiji za glasbo, najprej klarinet in zatem še smer dirigiranje. Kot pedagog deluje na Glasbeni šoli Logatec, kjer poučuje klarinet. Desetletje je vodil Simfonični orkester Glasbene šole Logatec. 

Poleg poučevanja in dirigiranja se posveča tudi vokalni glasbi, mešani pevski zbor Adoramus, ki ga vodi od ustanovitve, je eden najboljših slovenskih zborov, po najvišjih nagradah in priznanjih pa posega tudi v tujini. 

Ob vseh naštetem pa je še organist v domači župniji Svetega Nikolaja v Logatcu in sploh steber petja v župniji. »Glasba je najčudovitejša umetnost in spomin na raj,“ je njegovo vodilo. Je tudi mož, oče in tudi že dedek. Na koncertu v nedeljo bo kot solistka nastopila njegova hči Estera Stojko.

Slavnostni koncert bo potekal v športni dvorani Logatec. 


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh