Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kdo se boji jaslic?

Za vas piše:
Uroš Urbanija
Objava: 01. 01. 2005 / 23:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:05

Kdo se boji jaslic?

Pred skoraj 800 leti je sv. Frančišek začel s tradicijo, ki se ni razširila samo po Italiji, ampak po vsem svetu. Postavil je prve jaslice. S tem je samo okrepil pomen rojstva ne samo Odrešenika, ampak vsakega otroka posebej. Zato je božič postal izrazito družinski praznik. V Italiji jaslice postavljajo pogosto že v začetku decembra na vsakem manjšem mestnem trgu, po vseh šolah in seveda cerkvah. To se je zdelo samoumevno stoletja. Do nedavnega. Zdi se namreč, da figurice, ki jih postavljamo v jaslice, niso več zaželene v nekaterih javnih šolah.
Na velikem trgu se številni starši in njihovi otroci z majhnimi jasličnimi kipci v rokah ozirajo proti oknu, ki se odpre vsako nedeljo opoldne. Trg se imenuje po sv. Petru, okno, ki se s trga zdi okence, pa je v drugem nadstropju apostolske palače, kjer ima zasebne prostore papež Janez Pavel II. Starši in njihovi otroci so tretjo adventno nedeljo prišli na ta trg, da bi papež ob običajni molitvi angelovega češčenja blagoslovil Jezuščke, ki jih bodo na sveti večer postavili v jaslice. V božičnem času se še posebej spominjamo otrok. Otrok, ki so tako zelo podobni Jezuščku v jaslicah. Prav zato jih ima papež še posebej rad. Toda letošnjo nedeljo, 12. decembra, je zaznamovalo še nekaj drugega, ne zgolj običajen blagoslov.

Pred skoraj 800 leti je sv. Frančišek začel s tradicijo, ki se ni razširila samo po Italiji, ampak po vsem svetu. Postavil je prve jaslice. S tem je samo okrepil pomen rojstva ne samo Odrešenika, ampak vsakega otroka posebej. Zato je božič postal izra...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh