Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Praznovanje ali spominjanje

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 14. 05. 2005 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:07

Praznovanje ali spominjanje

Te dni je svet praznoval 60. obletnico konca druge svetovne vojne. Nekateri so praznovali, nekateri so dogajanje spremljali z mešanimi občutki, nekateri pa so se z žalostjo spominjali časa druge svetovne vojne.

Te dni je svet praznoval 60. obletnico konca druge svetovne vojne. Nekateri so praznovali, nekateri so dogajanje spremljali z mešanimi občutki, nekateri pa so se z žalostjo spominjali časa druge svetovne vojne. V tistih državah, kjer je šlo »samo« za okupacijo in morda še za upor proti njej, v mnogih državah tega namreč ni bilo, tam so lahko brez težav praznovali. V nekaterih državah so bile žrtve tako velike, poleg Rusije in drugih držav nekdanje Sovjetske zveze, predvsem Poljske, pa tudi Jugoslavije in Nemčije, da pravega veselja ne more biti.

V nekaterih državah so se dogajale takšne tragedije, da ni nobenega razloga za praznovanje. Med njimi je gotovo tudi Slovenija, pa čeprav bi nekateri še kar naprej radi proslavljali čase, ko so z množičnimi zločini prišli na oblast. Tako kot pri mnogih drugih terminih se pri nas tudi izraz osvoboditev še vedno uporablja zelo nekritično. Za nekatere je tisto, kar se je zgodilo maja 1945, res bila osvoboditev. Morda deset ali pa celo...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh