Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Homeopatija (2)

Za vas piše:
Janez Rifel
Objava: 25. 06. 2005 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:13

Homeopatija (2)

Odzivi na študije, ki so pokazale učinkovitost homeopatije, so različni. Nekaterih dokazi ne prepričajo in trdijo, da obstaja drugačna razlaga za pozitivne študije, slaba izvedba študij, pristranskost raziskovalcev itd. Drugi trdijo, da so dokazi zelo trdni in da homeopatska zdravila delujejo po še neodkritih biofizioloških mehanizmih. Tretji so mnenja, da je diskusija o učinkovitosti homeopatije in tudi drugih komplementarnih terapij brezpredmetna, saj že sedaj, ko so dokazi zelo šibki, polovica bolnikov uporablja te terapije in verjame v njihovo učinkovitost.

Kljub temu da je na voljo zelo malo ali nič dokazov o učinkovitosti različnih komplementarnih zdravljenj, v razvitih državah kar 30 do 70 % bolnikov uporablja te metode. Med njimi je homeopatija ena izmed najbolj razširjenih in tudi kontroverznih terapij. Mnogi znanstveniki so mnenja, da so klinični učinki homeopatskega zdravljenja le posledica placebo učinka. Vendar na drugi strani obstaja kar nekaj dobrih, ponovljivih, dvojno slepih in randomiziranih študij, ki so pokazale razliko med homeopatskimi zdravili in placebo tabletami. V uradni medicini mora imeti vsako zdravilo, za katero lahko rečemo, da je dokazano, učinkovito statistično značilno večji učinek od placebo zdravljenja. V placebo tabletah ni zdravilnih učinkovin in so sestavljene npr. iz navadnega sladkorja.

Odzivi na študije, ki so pokazale učinkovitost homeopatije, so različni. Nekaterih dokazi ne prepričajo in trdijo, da obstaja drugačna razlaga za pozitivne študije, slaba izvedba študij, pristranskost razisk...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh