Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Turčija - islamski klub

Bogomir Štefanič ml.
Za vas piše:
Bogomir Štefanič ml.
Objava: 15. 01. 2005 / 23:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:05

Turčija - islamski klub

Evropa ni nikakršen »izključujoči krščanski klub«, kot ji je to spretno podtaknil Erdogan, predsednik turške vlade in islamistični voditelj, ampak skupnost vrednot, ki postavlja v središče človeka in njegove pravice. Prav tu pa ima Turčija več težav kakor morja in, če ima kdo pomisleke glede njenega članstva v EZ, jih ima zato, ker je ona sama islamski klub. Klub torej, kjer je islam nad človekovimi pravicami.

Dr. Drago K. Ocvirk,
profesor za živa verstva in misiologijo na Teološki fakulteti
    Kakšno težo ima religija pri turškem približevanju Evropski zvezi, sploh v povezavi s vprašanjem, ali moramo EZ razumeti kot ekskluzivni krščanski klub?
Nobene, prej nasprotno! To je bilo več kot očitno v primeru, ko se v njeno ustavo ni smelo zapisati preprosto dejstvo - ponavljam: zgodovinsko dejstvo! -, da je evropsko zavest ustvarilo zahodno krščanstvo in se EZ ozemlje z zahodnim krščanstvom tudi prekriva, z izjemo Grčije, ki je pravoslavna. To se je zgodilo nekaj zaradi sovraštva do krščanstva, še več pa, kot pravi Jacques Delors, prejšnji predsednik evropske komisije, sicer socialist, zaradi »bojazljivosti in oportunizma najslabše vrste«. Evropa ni nikakršen »izključujoči krščanski klub«, kot ji je to spretno podtaknil Erdogan, predsednik turške vlade in islamistični voditelj, ampak skupnost vrednot, ki postavlja v sr...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh