Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

IQ in samomorilnost

Za vas piše:
Janez Rifel
Objava: 06. 08. 2005 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:15

IQ in samomorilnost

Raziskovalci so ugotovili, da pri osemnajstletnih moških obstaja jasna linearna povezava med dosežki pri inteligenčnih testih in samomorilnostjo v poznejšem življenju.

Švedski znanstveniki so v raziskavi o vplivu inteligentnosti na samomorilnost uporabili podatke skoraj milijona moških, ki so se na Švedskem udeležili vojaškega nabora med letoma 1968 in 1994.

Raziskovalci so ugotovili, da pri osemnajstletnih moških obstaja jasna linearna povezava med dosežki pri inteligenčnih testih in samomorilnostjo v poznejšem življenju. Pri tistih, z nizkimi dosežki je bila dvakrat do trikrat večje tveganje za samomor, kot pri onih z visokimi. Najmočnejša povezava je bila med dosežki na logičnem delu testa in samomorilnostjo. Raziskovalci so ugotovili, da na rezultate ne vplivajo leto rojstva, kraj nabora (6 centrov), družbeno ekonomski status staršev in njihova izobrazba ter izobrazba nabornikov. Niso pa imeli podatkov o uživanju prepovedanih mamil in alkohola, ki lahko vpliva na samomorilnost. Če so iz analize izključili mladeniče, ki so ob testiranju imeli psihiatrično bolezen, se izsledki niso bistveno spremenili.

Razlage vpliva gredo v dv...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh