Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Krivični

Za vas piše:
Marijan Peklaj
Objava: 03. 09. 2005 / 22:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:15

Krivični

Če primerjamo različne prevode, najdemo za hebrejski pridevnik raša’ slovenske besede: brezbožen, hudoben, krivičen. To nam že nekaj pove o obsegu pomena te besede. Hudoben ali brezvesten človek je tudi krivičen do sebe, do bližnjega in do Boga
»Če pa posvariš krivičnega, naj se spreobrne od svoje poti, pa se ne spreobrne od svoje poti, umre zaradi svoje krivičnosti, ti pa si si rešil življenje« (Ezk 33,9).

Če primerjamo različne prevode, najdemo za hebrejski pridevnik raša’ slovenske besede: brezbožen, hudoben, krivičen. To nam že nekaj pove o obsegu pomena te besede. Hudoben ali brezvesten človek je tudi krivičen do sebe, do bližnjega in do Boga. Če z jezikom sicer Boga priznava, misli in živi pa tako, kakor da Boga ni, je v resnici brezbožen. In zakaj se je v novem prevodu uveljavila ravno beseda krivičen (krivični)? Zato da bi se bolj jasno videlo, da gre za pravo nasprotje drugemu pomembnemu pridevniku – pravičen (pravični). Ta označuje vse pozitivno v odnosu do Boga, do bližnjega in do sebe, torej neprimerno več, kakor se nam kaže, če ne beremo Svetega pisma. Podobno biti krivičen pomeni v Svetem pismu vse negativno v teh odnosih.

Od preroka Bog zahteva, da »hudobnega« človeka opozori. S tem m...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh