Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Naši in božji služabniki

Za vas piše:
Janko Zerzer
Objava: 08. 10. 2005 / 22:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.08.2011 / 09:53

Naši in božji služabniki

Kakšno pomembno vlogo so igrali duhovniki v življenju slovenske narodne skupnosti na Koroškem, je splošno znano. Ker nismo imeli posvetne inteligence, je bil župnik ali kaplan praktično pristojen za vse.

Kakšno pomembno vlogo so igrali duhovniki v življenju slovenske narodne skupnosti na Koroškem, je splošno znano. Ker nismo imeli posvetne inteligence, je bil župnik ali kaplan praktično pristojen za vse. Za verno ljudstvo je bil tako nedotakljiva avtoriteta. Pa tudi v političnem in gospodarskem življenju so dajali duhovniki pobude in smernice, da ne govorimo o kulturi. Ko so nastajala na začetku 20. stoletja slovenska katoliška izobraževalna društva po naših vaseh, so bili duhovniki, kar pove že samo ime, pobudniki. Dr. Lambert Ehrlich je ustanovil Krščansko socialno zvezo za Koroško, njen prvi predsednik je bil župnik Matej Ražun. To vrsto bi še lahko nadaljeval.

Veliko spoštovanje slovenskih duhovnikov je prišlo do izraza tudi v publikaciji, ki smo jo dobili leta 1968, ko je izdala Krščanska kulturna zveza skupaj z Mohorjevo družbo knjigo Naši rajni duhovniki, tako rekoč standardno delo o možeh, ki so držali pokonci versko življenje in narodno zavest. Medtem so minila že...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh