Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gospodarski temeljii Cerkve

Bogomir Štefanič ml.
Za vas piše:
Bogomir Štefanič ml.
Objava: 22. 10. 2005 / 22:00
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:13

Gospodarski temeljii Cerkve

Nedavna ponudba Goapodarstva Rast, družbe v lasti mariborske škofije, za prevzem holdinga Zvon Ena je sprožila odmevno ugibanje o vlogi Cerkve na gospodarskem področju. Kaj o tej vlogi pravi MIRKO KRAŠOVEC, ravnatelj škofijske gospodarske uprave in predsednik uprave Gospodarstvo Rast?
Cerkev za upravljanje s svojim premoženjem ustanavlja gospodarske družbe. Ali je poslovna etika cerkvenih družb drugačna od poslovne etike »laičnih« družb?
S tem vprašanjem se dotikate občutljive zadeve. Temeljno merilo poslovanja je trg, ki ne more biti vedno popolnoma »pravičen« in nas lahko postavlja pred kočljive dileme. Rešitve iščemo z iskanjem ustreznega razmerja med zagotavljanjem dolgoročnih ciljev in povprečno tržno ceno. Naše načelo je, da prizadevanje za nadpovprečne špekulativne borzne rezultate ne sme iti na račun dolgoročnih razvojnih ciljev, ki jih narekuje skrb za prihodnost. Pri vsem tem pa nas zavezujejo predvsem etična merila. Cerkev že v načelu ne more pristati na druga kot moralna merila, tako v normalnih kot v konfliktnih situacijah.

Kakšna je poslovna politika cerkvenih gospodarskih družb, na primer Gospodarstva Rast?
Gospodarstvo Rast ima glavne naložbe v holdingu Zvon Ena. Tu so še orglarska in restavratorska delavnica ter...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh