Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Delo nadaljujem«

Bogomir Štefanič ml.
Za vas piše:
Bogomir Štefanič ml.
Objava: 12. 11. 2005 / 23:00
Čas branja: 12 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:14

»Delo nadaljujem«

V nekaj mesecih od majske predstavitve do danes je med bralci že polovica naklade knjige Cerkev na zatožni klopi, ki jo je zgodovinarka TAMARA GRIESSER - PEČAR izdala pri založbi Družina. Študija je sprožila vrsto pozitivnih odmevov, nedavno pa tudi resda osamljeno, a izrazito ostro kritiko, ki v njej vidi udbaški »parapolitični projekt«. Za utemeljevanje takšne teze je bila uporabljena celo diskreditacija avtoričinih staršev. Kakšen je njen odgovor?
Gospa Griesserjeva, naši bralci vas poznajo skozi zgodovinopisne knjige, ki so izšle pri naši in še kakšni drugi slovenski založbi, pa tudi skozi pogovore, ki pa so se praviloma dotikali le vsebine vaših publikacij, manj ali skoraj nič pa vas osebno. Kakšno je torej vaše družinsko »ozadje«?
Za presojo znanstvenega dela zasebne zadeve niso važne, zato v javnosti nerada govorim o družini ali o drugih privatnih rečeh. Lažne trditve in obrekovanja žurnalista tednika Mag pa me k temu prav prisilijo.

Moja družina je iz Štajerske. Mama in oče sta živela v Mariboru. Mamin oče je bil v službi na pošti in očetov na železnici.


Za predvojne in medvojne razmere na Štajerskem se pogosto postavlja nekakšna zareza, ali so bile družine pronemško ali proslovensko usmerjene. Kam bi umestili svojo družino?
Odgovor je zelo preprost: seveda proslovensko. Dodam še to: oče je bil med vojno na prisilnem delu v Nemčiji v Kruppovi tovarni od julija 1942 pa do...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh