Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako doseči rehabilitacijo duhovnikov, redovnikov in redovnic?

Bogomir Štefanič ml.
Za vas piše:
Bogomir Štefanič ml.
Objava: 12. 11. 2005 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:13

Kako doseči rehabilitacijo duhovnikov, redovnikov in redovnic?

Ob majskem izidu knjige dr. Tamare Griesser - Pečar Cerkev na zatožni klopi, ko si v javnosti ni bilo več mogoče zatiskati oči, kako neverjeten obseg je imelo medvojno in povojno preganjanje duhovnikov, redovnikov, redovnic in bogoslovcev, se je zastavilo tudi vprašanje, kako vendarle doseči rehabilitacijo obsojenih v pogosto še vedno veljavnih sodbah montiranih proticerkvenih procesov.
Ker gre za ljudi, ki so živeli v celibatu in niso imeli neposrednih potomcev, so bile možnosti za revizijo ali varstvo zakonitosti tako rekoč nične, saj takih zahtevkov nihče ni mogel vložiti. Že ob predstavitvi omenjene knjige smo v Družini zapisali, da bo očitno potrebna zakonodajna sprememba, ki bi takšen postopek omogočila bodisi širšemu krogu svojcev ali cerkvenemu vodstvu oziroma posameznim župnijam – sprememba, ki so jo pristojni na pravosodnem ministrstvu takrat že pripravljali in jo po vladni potrditvi tudi vložili v parlamentarni postopek. Sprememba zakona o kazenskem postopku je bila v prvem in drugem branju na dnevnem redu redne oktobrske seje državnega zbora in je bila – ne brez polemičnega nasprotovanja opozicijske levice zaradi njegove domnevno nedopustne »procerkvenosti« – tudi potrjena.

In kaj prinaša zakonska sprememba v tistem delu, ki zadeva v času totalitarnega režima krivično obsojene duhovnike, redovnike in redovnice? Najprej na novo do 31....

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh