Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Glasbena pravljica

Jože Zadravec
Za vas piše:
Jože Zadravec
Objava: 19. 11. 2005 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:13

Glasbena pravljica

V dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani privablja pozornost velika skupinska slika šestintridesetih slovenskih skladateljev.

Leta 1936 jih je naslikal portretist in skladatelj Saša Šantel. Izbor skladateljskih imen za sliko je naredila tedanja Filharmonična družba. Pripovedno poskuša čim bolj osvetliti življenje in delovanje oseb na sliki. Tako so po tem »slikarskem dodatku« razpoznavnejši: »Novi akordi« so na mizi pred Gojmirom Krekom, »Slovensko gerlico« stiska k sebi Jurij Flajšman, »Cerkveni glasbenik« drži v rokah Stanko Premrl, »Glasbeno zoro« ima na kolenih Fran Gerbič, kup zborovskih del, izdanih pri Glasbeni matici, leži na mizi pred Emilom Adamičem, sebe je avtor s paleto v roki skromno postavil v ozadje, med krila ožarjenih vrat. V simbolnem pomenu je na sliki, kot doprsni kip na omari, tudi Primož Trubar, kot začetnik slovenskega knjižnega jezika ter ljubitelj glasbe in petja.

Preden je nastala velika slika Slovenski skladatelji, je Šantel že imel zakladnico sto štiridesetih portretirancev, ki so bili po njegovi presoji na slovenskih tleh tvorci glasbenega in kulturnega življenja (skl...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh