Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Visok krvni tlak (2)

Za vas piše:
Janez Rifel
Objava: 19. 11. 2005 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.08.2009 / 08:36

Visok krvni tlak (2)

Bolniki z visokim krvnim tlakom običajno nimajo težav in imajo lahko previsok krvni tlak dolga leta, preden si ga izmerijo in ugotovijo nenormalno povišanje.

Dolgotrajno povečan krvni tlak namreč kvari krvne žile in srce. Smrtnost zaradi bolezni srca in ožilja pa je na prvem mestu med vsemi boleznimi, zato visok krvni tlak nekateri poimenujejo tudi tihi ubijalec.

Da bi zanesljivo potrdili visok krvni tlak, je treba krvni tlak izmeriti večkrat. Nekajkrat na leto si izmerite krvni tlak v lekarnah, pri krvodajalskih akcijah ali pri zdravniku.

Visok krvni tlak se ne zdravi samo z zdravili, enako učinkovit je tudi zdrav način življenja. V zdrav način življenja spada uživanje raznolike, zdrave hrane z veliko sadja in zelenjave, omejitev soli, zmanjšanje prevelike telesne teže in ohranjanje normalne ter redna telesna dejavnost. Zelo pomaga opustitev kajenja in pitja alkoholnih pijač.

O zdravem načinu življenja se zadnja leta veliko govori in piše, tako da večina ljudi dobro ve, kaj to pomeni. Vseeno še vedno večina živi nezdravo. Težko je spremeniti način življenja, še posebej, če je treba spremeniti več stvari.
<...>

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh