Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Za pesem in glasbo rojeni

Jože Zadravec
Za vas piše:
Jože Zadravec
Objava: 19. 11. 2005 / 23:00
Čas branja: 11 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:13

Za pesem in glasbo rojeni

Prvi stiki akademika Lojzeta Lebiča (rojen dober teden po velikem šmarnu 1934 na Prevaljah na Koroškem) z umetnostjo zvokov segajo v njegovo otroštvo, na kor domače cerkve; prva skladba je bila priredba ljudske pesmi, prvi skladateljski dosežki sodijo v drugo polovico petdesetih let in v šestdeseta v skupini študentov kompozicije Pro musica viva na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Danes obsega njegov opus okoli sto skladb, s katerimi je segel na domala vsa kompozicijska področja. Življenjski in študijski lok se je ustvarjalno vzpenjal: matura na Ravnah, diploma iz arheologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, diploma iz kompozicije na Akademiji za glasbo, vmes dirigent ljubljanskih študentov, komornega zbora RTV Ljubljana, profesor na Pedagoški akademiji, redni profesor glasbenoteoretičnih ved na Muzikološkem oddelku na Filozofski fakulteti v Ljubljani. V širokem ustvarjalnem razponu ga zaposlujejo: domoljubje, trpljenje, upornost, spoštljivost »do stvarstva, Stvarnika in skrivnosti bivanja«, smrt (kot sprejetje višjega reda), kultura starih civilizacij z arhetipi, hvalnica stvarstvu po meri apostola Janeza (Razodetje) ter ljubečega in sočutnega Frančiška Asiškega (Sončna pesem).

V mojih gimnazijskih letih so v okolici Prevalj in Raven živeli trije imenitni možje … Pisatelj Ksaver Meško je bil duhovnik na Selah, pisatelj Lovro Kuh...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh