Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Krvni tlak in možganska kap (2)

Za vas piše:
Janez Rifel
Objava: 03. 12. 2005 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:14

Krvni tlak in možganska kap (2)

Dejavniki tveganja za možganskožilne bolezni so: višja starost, moški spol, dednost, visok krvni tlak, ishemične bolezni srca (srčni infarkt in angina pektoris), povišana raven maščob v krvi, sladkorna bolezen, kajenje in alkohol.

Glavni dejavniki tveganja za možgansko kap so tako isti kot dejavniki tveganja za aterosklerozo in ishemično bolezen srca s tem ocvirkom, da so bolezni srca že same po sebi dejavnik tveganja za možganskožilne bolezni.

Zaradi tega so ukrepi preprečevanja možganske kapi enaki kot ukrepi za preprečevanje srčnega infarkta. Najpomembneje je spremeniti življenjski slog vsega prebivalstva. Žal pa se večina ljudi požvižga na priporočila o zdravem načinu življenja. Najmanj uspešna je zahteva po prenehanju kajenja, po telesni dejavnosti in skrbi za telesno težo, uspešneje pa je zdraviti visok krvni tlak in visok krvni sladkor.

Število možganskožilnih bolezni narašča sorazmerno z zviševanjem sistoličnega in diastoličnega krvnega tlaka v vseh starostnih skupinah, tudi v visoki starosti. Porast krvnega pritiska od vrednosti 140/90 mmHg na vrednost 170/90 mmHg poveča verjetnost možganskožilnih bolezni za štirikrat.

Visok krvni tlak je tako najpomembnejši dejavnik tvegan...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh