Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prioriteta

Stane Granda
Za vas piše:
Stane Granda
Objava: 27. 01. 2005 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:05

Prioriteta

Svojevrstna hinavščina bi bila, če bi slovenski kristjani opustili pustne navade in odklanjali pustne dobrote v imenu praznika slovenske kulture.

Letošnji slovenski kulturni praznik se bo pokrival s pustnim torkom. Vsi, ki živijo od ljudskih želja po zabavi, ga bodo skušali izrabiti sebi v prid. Tega jim ne gre zameriti, saj jim to prinaša kruh. Svojevrstna hinavščina bi bila, če bi slovenski kristjani opustili pustne navade in odklanjali pustne dobrote v imenu praznika slovenske kulture.

Za mnoge naše tukajšnje neverne ali celo versko mlačne sodobnike je tudi krščanstvo zgolj ena izmed ver. Pri tem spregledujejo njegove dosežke na mnogih področjih življenja človeštva, posebej pa še pri Slovencih. Ob bližnjem Prešernovem prazniku bodo pod vtisom enostranskega oziroma ideološkega branja Krsta pri Savici znova ugotavljali, kakšna nesreča je prizadela Slovence s pokristjanjenjem. Izgubili so staro vero, ogrožena je bila njihova identiteta, sprejeti so morali jarem fevdalizma, germanstvo jih je potlej poldrugo tisočletje onemogočalo v lastnem kulturnem razvoju. Zanimivo je, da take trditve slišimo celo iz ust onih, ki tr...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh