Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Osvajalni liberalizem

Za vas piše:
Franček Bertolini
Objava: 10. 12. 2005 / 23:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.08.2011 / 08:59

Osvajalni liberalizem

Bogastvo mora biti postavlejno v službo razvoja celotne družbe. Delavci kot subjekt bi morali imeti več pravic pri odločanju o proizvodnji.
Na predavanjih, ki jih imam kot študent pastoralne teologije, je veliko sociologije. Profesorji nam želijo pomagati, da bomo kot pastoralni delavci bolje razumeli družbo, v kateri živimo, in zakaj so ljudje vpeti v tak način življenja. V tem prispevku bom skušal strniti mnogo tega, kar sem do sedaj slišal ali prebral.

Ena glavnih idej liberalizma je »svoboda delovanja«, po kateri se trg ureja sam, brez političnega poseganja. Druga ideja pa pravi, da je pomembno, kako se izkažeš. Cilj je zmagati, ni važno, s katerimi sredstvi. Duh tekmovalnosti prevladuje. To je logika zmagovalcev, ki se postavijo nad poražence. Znotraj tega okvira je čisto sprejemljiva misel oropanja, zbiranje zase z razlaščanjem drugih. In če k temu dodamo še težnjo priti med elito države ali sveta, smo kmalu pri osebnosti. Z veliko lahkoto nekdo vzame posameznikom, narodom, območjem njihove dobrine in vire, ker »preprosto imam pravico to storiti, ker sem sposoben organizirati biznis, kapital, ker...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh