Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zagledani gozd

Bogomir Štefanič ml.
Za vas piše:
Bogomir Štefanič ml.
Objava: 26. 02. 2005 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:06

Zagledani gozd

Še bi lahko nizali zaskrbljujoče podatke: o zviševanju starosti žensk pri prvem porodu (že 27,3 leta predlani), o vedno manjšem številu družin z več otroki in vedno večjem številu družin brez otrok, o skokovitem večanju deleža starejšega prebivalstva … Slovenska rodnost je trenutno okoli 1,2 otroka na žensko v rodni dobi, za enostavno obnavljanje prebivalstva pa bi morala biti ta številka obrnjena – namreč 2,1.

Ljudska modrost iz preteklosti pove marsikatero pravšnjo tudi za naš čas, denimo tisto o drevesih in gozdu – namreč, kako včasih zaradi posamičnih dreves ne vidimo več celega gozda. Primero lahko dandanes uporabimo v številnih okoliščinah, saj je sodoben način življenja že po naravi nagnjen k posameznostim, pri čemer pa pogosto ali pa kar praviloma izgubljamo občutek za smiselnost celote. Dokler … Dokler ni prepozno ali pa dokler kakšen »gozdar« ne zakriči dovolj glasno: stopite korak nazaj in si oglejte, kako je vendar s celim gozdom!

Prvi cilj vlade v letošnjem letu … je uvedba ukrepov za ustavitev negativnega demografskega gibanja v državi. Naš namen je, da bi ta trend začeli obračati v pozitivnega. Ta cilj ni naključno na prvem mestu. Staranje prebivalstva in zmanjševanje deleža aktivne populacije je namreč dolgoročno najresnejši strukturni problem naše države. To so bile tako rekoč prve besede, ki jih je na nedavni tiskovni konferenci, namenjeni predstavitvi vladnega p...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh