Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tehnična zapuščina šentviškega župnika

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 11. 03. 2006 / 23:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:29

Tehnična zapuščina šentviškega župnika

Blaž Potočnik (1799–1872) je bil župnik v Šentvidu nad Ljubljano, mož dobrohotnega in blagega značaja. Ob svojem duhovniškem delu je bil velik narodnjak in skladatelj, nenavadno sled pa je pustil tudi na tehničnem področju.
Ko so sodobni tehnični pripomočki v prejšnjem stoletju preplavili slovenska mesta in vasi, je v hišah in gospodarskih poslopjih zmanjkalo prostora za likalnike na oglje, burkle, cepce, staro pohištvo, mlatilnice, vozove ... Ti predmeti so šli na podstrešja in v zaprašene kote temačnih lop, pozneje pa so številni med njimi končali na odpadu ali v rokah redkih ljubiteljev starin. Danes, ko se je nekritično navdušenje nad napredkom nekoliko poleglo, se marsikomu močno toži po lahkomiselno zapravljeni dediščini naših prednikov. Je že tako, da znamo stvari ceniti šele takrat, ko jih nimamo več.
Kolarstvo ter vozno in podkovno kovaštvo so obrti, ki so danes že zgodovina. Nekoč pa si življenja brez teh dejavnosti skorajda ni bilo mogoče zamisliti, saj so bile to servisne službe cestnega prometa, ki so mu dajale pečat konjske vprege. Takrat so hitrost drugače pojmovali kot danes. Odveč je primerjati tedanja merila z današnjimi, saj bi se ob...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh