Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nesebična Angleža

Za vas piše:
I. Ž.
Objava: 17. 06. 2006 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.06.2006 / 13:06

Nesebična Angleža

Nedeljska oddaja Večerni gost na prvem programu Televizije Slovenija je bila ena izmed tistih, ki jih je bilo prijetno gledati.
Nedeljska oddaja Večerni gost na prvem programu Televizije Slovenija je bila ena izmed tistih, ki jih je bilo prijetno gledati. Sandi Čolnik je gostil dva zanimiva Angleža. Prvi je John Corsellis, ki se je leta 1945 kot vojaški oporečnik in član humanitarne organizacije znašel na avstrijskem Koroškem, ko se je tja zateklo 18.000 slovenskih političnih beguncev. Bil je priča angleški prevari, ko je (njegova) angleška vojska, ki bi domobrance morala zaščititi, pod pretvezo, da jih selijo v Italijo, izročila v roke partizanom, kar je pomenilo, da so jih ti v veliki večini pomorili. Potem ko so domobrance večinoma vrnili v Slovenijo, je skrbel za civilne begunce v različnih begunskih taboriščih, od Vetrinja, Peggeza pri Lienzu in Spittala. Bil je priča njihovi trdoživosti, podjetnosti, iznajdljivosti, predvsem pa trdemu begunskemu življenju.

Kot je povedal v oddaji, je dolga leta molčal, potem pa so nekatera naključja povzročila, da se je lotil raziskovanja...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh