Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Smrtno nevarne tekme

Za vas piše:
Janez Rifel
Objava: 24. 06. 2006 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.06.2006 / 08:26

Smrtno nevarne tekme

V zadnjih letih se je veliko raziskav ukvarjalo z vlogo sprožilnih dejavnikov pri akutnih srčno-žilnih dogodkih, kot sta srčni infarkt in možganska kap.

V zadnjih letih se je veliko raziskav ukvarjalo z vlogo sprožilnih dejavnikov pri akutnih srčno-žilnih dogodkih, kot sta srčni infarkt in možganska kap. Možni sprožilni dejavniki so težko fizično delo, neobičajni čustveni ali duševni stresi, pitje večjih količin alkohola v kratkem času in prenajedanje. Vsi ti dejavniki pa delujejo le kot zadnji korak v dolgotrajnem procesu razvoja aterosklerotičnih plakov oziroma maščobnih oblog na stenah žil.

Raziskovalci na Nizozemskem so postavili hipotezo, da bi zelo pomembna nogometna tekma pri množici ljudi lahko pripeljala do povečanega števila sprožilnih dejavnikov za pojav srčnega infarkta ali možganske kapi. Pomembna nogometna tekma predstavlja za dobršen del velik duševni in čustveni stres, poveča se poraba alkohola, zelo verjetno pride tudi do prenajedanja in povečanega števila pokajenih cigaret.

Med 8. in 30. junijem 1996 je bilo evropsko nogometno prvenstvo v Angliji. Nizozemska reprezentanca je napredovala do četrtfi...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh