Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Visoka književna nagrada Haliku

Objava: 24. 06. 2006 / 22:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 21.06.2006 / 11:52

Visoka književna nagrada Haliku

Praški teolog Tomas Halik, predsednik češke krščanske akademije, župnik župnije katoliških akademikov v Pragi in profesor sociologije na Karlovi univerzi, je dobil za svojo knjigo Spovednikova noč nagrado ustanove češkega sklada za književnost.

Praški teolog Tomas Halik, predsednik češke krščanske akademije, župnik župnije katoliških akademikov v Pragi in profesor sociologije na Karlovi univerzi, je dobil za svojo knjigo Spovednikova noč nagrado ustanove češkega sklada za književnost. Nagrada je eno najvišjih čeških literarnih priznanj.

Predsednik žirije prof. Jiri Holy je v utemeljitvi poudaril, da je Halik »osebnost, ki je prestopila področje književnosti v običajnem smislu«. Njegovo knjigo odlikuje »nenavadna, ne le teološka in filozofska, marveč tudi literarna gradnja«. Ne nagovarja »le katoliške intelektualne elite, marveč tudi navadne kristjane in dvomljive ateiste«. Haliku se je posrečilo »poživiti veliko izročilo češke književnosti in kulture«.

Avtor knjige Spovednikova noč v šestnajstih esejih med drugim obravnava širjenje nasilja, vlogo javnih občil in kulture, sodobno družbo in spremembe na področju religije. Seveda, s kritično ostjo. Knjiga prinaša tudi filozofske premisleke o paradoksalnih sv...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh