Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Živopisani tesarski mojster

Za vas piše:
Ivan Esenko
Objava: 14. 01. 2006 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:30

Živopisani tesarski mojster

Če bomo v zimskih dneh ponudili pernatim gostom goveji loj ali drugo živalsko maščobo, nas bo kmalu obiskal veliki detel (Dendrocopos major), barviti predstavnik žoln.

Seveda se v središču mesta njegovega obiska ne bomo nadejali, če pa v bližini raste nekaj večjih dreves, tudi tistih v parku, se bo našemu povabilu kmalu odzval. Težko je najti ptiča, ki bi bil tako navezan na drevo, kot je veliki detel. Ena njegovih prilagoditev k obvladovanju drevesa kot življenjskega prostora so plezalne noge, kar pomeni, da ima dva prsta obrnjena naprej in dva nazaj ter čvrst klinast rep, ki mu služi za oporo pri plezanju. Slika predstavlja samca – ta ima rdeče teme, medtem ko ima samica črnega.

Veliki detel je ptič kosove velikosti. S svojim močnim kljunom z lahkoto stika za žuželkami in njihovimi razvojnimi oblikami pod lubjem in globlje v lesu. Visokodebelni sadovnjak predstavlja tej vrsti domače okolje, zato bomo velikega detla v njem pogosto videvali. Še bolj ga bomo privabili z lojem, ki ga bomo obesili na eno od vej v sadovnjaku. S tem bomo njegovo navzočnost na sadnem drevju še povečali, saj ga ne bo zanimala samo ponujena hrana, temveč bo iska...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh