Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Saj nimamo s čim postreči

Metka Klevišar
Za vas piše:
Metka Klevišar
Objava: 04. 02. 2006 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:30

Saj nimamo s čim postreči

Bila sem v neki hiši, ko je pozvonil telefon in se je nekdo na drugi strani žice napovedal na kratek obisk. Ko je gospodinja odložila slušalko, je bila njena prva misel: »Pa saj nimam s čim postreči!« Ne veselje nad tem, da bo prišel nekdo, ki ga že dolgo ni bilo, veselje nad srečanjem. Prevladala je skrb.

Podobni odzivi so zelo pogostni. Ali sploh še znamo razlikovati bistveno od nebistvenega? Ali ne velja tudi za mnoga druga področja, da nam življenje grenijo obrobne stvari? Saj ljudje ne prihajajo zaradi postrežbe, ampak zaradi srečanja. Kdor bi prihajal samo zaradi postrežbe, lahko mirno odpade.

Ob tem mi je prišlo na misel, kako smo, štiričlanska družina, sedemnajst let živeli na glavni železniški postaji v Ljubljani. V dvosobnem stanovanju brez kopalnice in s straniščem na hodniku; uporabljalo ga je pet strank. K nam je vsak dan prihajalo veliko ljudi. Takšni, ki so zamudili vlak, ki so morali na stranišče, ki so se hoteli pogreti, ki so hoteli kaj spraviti, pa tudi takšni, ki so se želeli samo pogovoriti. Pogosto smo tudi koga prenočili. Enkrat jih je bilo enajst hkrati; spali so vsepovsod, tudi na tleh. Od otroštva dalje mi je ostalo, da povsod, kamor pridem, proučim, koliko ljudi bi lahko tam prenočevalo. To mi je dalo pečat tudi za pozneje. V mojem stanovanju je ved...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh