Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Od Chamonixa do Torina

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 11. 02. 2006 / 23:00
Čas branja: 12 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:30

Od Chamonixa do Torina

Boji na olimpijskih prizoriščih spadajo med najbolj odmevne dogodke na svetu, saj jih s pomočjo sodobnih sredstev obveščanja spremlja na stotine milijonov ljudi.

Čeprav se velike športne prireditve od svetovnih in celinskih prvenstev do raznih pokalnih tekmovanj vrstijo dobesedno druga za drugo, nobena ne pritegne tako velike pozornosti kot olimpijske igre. Boji na olimpijskih prizoriščih spadajo med najbolj odmevne dogodke na svetu, saj jih s pomočjo sodobnih sredstev obveščanja spremlja na stotine milijonov ljudi. Tudi za športnike so olimpijske igre velik izziv. Nastop na tako uglednem in velikem tekmovanju, ki je le vsaka štiri leta, je za večino vrhunec športne poti in lepa nagrada za dotedanji trud.

Olimpijske igre so prirejali že v stari Grčiji. Antični tekači, rokoborci, konjeniki in drugi so se dolga stoletja potegovali za vence iz oljčnih vejic, ob koncu 4. stoletja po Kristusu pa so boji med njimi dokončno zamrli. Približno šestnajst stoletij pozneje je Francoz Pierre de Coubertin (1863–1937) predlagal obnovitev antičnih tekmovanj v novi preobleki. Zamisel se je prijela in rodile so se novodobne olimpijske igre.

...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh