Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ustvarjati iz Cerkve za cerkev

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 11. 02. 2006 / 23:00
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:30

Ustvarjati iz Cerkve za cerkev

P. Marko Ivan Rupnik, mednarodno priznani umetnik, profesor teološko umetniških kriterijev sodobne bogoslužne umetnosti na papeškem bogoslužnem inštitutu sv. Anzelma.
Katera so merila za sakralno umetnost?
Nemogoče je na kratko odgovoriti. Študentom predavam o tem ves semester.

Element, ki je najbolj kočljiv, za nas kristjane v sedanjih okoliščinah tudi najbolj problematičen in najpotrebnejši, je proces ucerkvenjenja kulture in umetnosti. Sprejetje umetniških in kulturnih elementov znotraj bogoslužja in bogoslužnega prostora je bil natančen proces v vseh stoletjih vseh krščanskih cerkva, mi ga moramo danes na novo pridobiti in obnoviti. Ta proces se ne izvede za mizo, ampak je to proces preoblikovanja in preobražanja. Prek umiranja in vstajenja; v tem procesu se spreminjata oba, tisti, ki sprejema, in tisti, ki vstopa. To je organski proces. Srce tega procesa je ves čas bilo bogoslužje in molitev.

Drugi kriterij je spomin – videti, zakaj in kako, zaradi katerih pogledov in drž je Cerkev slikala določene stvari na določen način in ne drugače. Ne le, da se jemljejo modeli iz preteklosti, ampak da se spet osveži pogled Ce...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh