Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Polnovredna živila

Mateja Reš
Za vas piše:
Mateja Reš
Objava: 25. 02. 2006 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.08.2011 / 08:39

Polnovredna živila

Zakaj bi se trudili, da zaužijemo taka živila?
Kaj so polnovredna živila? Pri sladkorju to pomeni, da mu je odvzetih čim manj mineralov, pri žitih pa, da jim med mletjem nista bila odstranjena kalček in ovojnica. Torej je zmleto celo žitno zrno.

Zakaj bi se trudili, da zaužijemo taka živila? Ker naše telo nujno potrebuje minerale, vitamine, elemente v sledeh in druge snovi, ki jih v predelanih živilih ni. Če uporabimo belo moko, so v mlinu žitu odstranili ovojnico in kalček, pa ravno tam se skrivajo glavna hranila. Predlagam, da so vaši koraki pri uvajanju zdrave hrane kratki in postopni. Če sami pečete kruh (odkar na embalaži kruha navajajo vse dodatke, to vse več ljudi tudi počne), le en del moke zamenjajte s polnozrnato. Pri nas doma so navdušeni nad rženim kruhom. Nadomestite le četrt bele moke s polnozrnato, pa ne bo tako hudega preskoka.

Pri sladilih so mnenja, ali je rjav sladkor res toliko boljši od belega, kot je dražji, deljena. Vsekakor je boljša izbira sladil javorov ali po okusu povsem nevtrale...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh