Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vloga očetov pri dojenju

Za vas piše:
Janez Rifel
Objava: 25. 02. 2006 / 23:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2009 / 06:30

Vloga očetov pri dojenju

Prihod otroka lahko poslabša odnos med zakoncema, lahko pa ga bistveno poglobi in izboljša. Očetova vloga odloča, ali bo dojenček povezoval ali razdiral družinske vezi.

V porodnišnici babica pogosto ponudi očetu škarje, da z njimi prereže popkovnico, ki še povezuje mamico in pravkar rojenega otroka. S tem se začne ločevanje med materjo in otrokom, ki traja nato vse življenje in kjer ima oče nenadomestljivo vlogo.

Takoj po rojstvu se med materjo in otrokom namesto popkovnice naveže druga močna vez prek dojenja. Zelo nespametni so očetje, ki ne podpirajo dojenja, saj s tem škodijo otroku, materi in tudi sebi. Nekateri očetje so navdušeni nad hranjenjem po steklenički, ker tako lahko tudi oni držijo otroka v naročju in ga hranijo. Tak način hranjenja nima pozitivnih strani predvsem, če se oče počuti izrinjenega iz odnosa med otrokom in materjo.

Oče se lahko izogne občutkom ljubosumnosti, če sodeluje pri dojenju otroka in hkrati jasno priznava prvenstvo odnosu med materjo in otrokom. Lahko gre iskat in prinese otroka k materi v posteljo, da ga podoji. Lahko dojenčka previje, prinese materi pijačo med dojenjem, po dojenju podira kupček...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh