Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Celiakija

Za vas piše:
Janez Rifel
Objava: 14. 04. 2007 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.04.2007 / 12:21

Celiakija

Celiakija oziroma glutenska enteropatija je alergična preobčutljivost tankega črevesa na gluten. Gluten je skupno ime za več kot 50 različnih beljakovin, ki jih vsebuje večina žitnih zrn pšenice, ječmena, rži in ovsa. Glutena ni v koruzi in rižu
Celiakija oziroma glutenska enteropatija je alergična preobčutljivost tankega črevesa na gluten. Gluten je skupno ime za več kot 50 različnih beljakovin, ki jih vsebuje večina žitnih zrn pšenice, ječmena, rži in ovsa. Glutena ni v koruzi in rižu.

Zaradi preobčutljivosti na gluten se spremeni sluznica tankega črevesja. Uničijo se tanke resice na površini sluznice, ki so nujne za vsrkavanje hrane. Pri dojenčkih se bolezen kaže s hudimi prebavnimi težavami, ki se pojavljajo nekaj tednov po začetku uživanja žitaric. Pogosto pride do zastoja v rasti. Otroke boli trebuh, napenja jih, pojavi se driska. Beljakovine in maščobe se ne prebavijo, ampak se izločijo z blatom. Blato močno smrdi, je svetle barve in penasto, plava na vodi, včasih celo vsebuje rumene maščobne kroglice. Otrok ima slab apetit, je utrujen in hujša. To velja za značilno obliko celiakije, za katero v Sloveniji zboli eden od 550 živorojenih otrok. Pogostejša je neznačilna oblika celiakije, ki jo ima eden od 10...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh