Zapri
Iskanje

Celiakija

Za vas piše:
Janez Rifel
Objava: 14. 04. 2007 / 22:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.04.2007 / 12:21

Celiakija

Celiakija oziroma glutenska enteropatija je alergična preobčutljivost tankega črevesa na gluten. Gluten je skupno ime za več kot 50 različnih beljakovin, ki jih vsebuje večina žitnih zrn pšenice, ječmena, rži in ovsa. Glutena ni v koruzi in rižu
Celiakija oziroma glutenska enteropatija je alergična preobčutljivost tankega črevesa na gluten. Gluten je skupno ime za več kot 50 različnih beljakovin, ki jih vsebuje večina žitnih zrn pšenice, ječmena, rži in ovsa. Glutena ni v koruzi in rižu.

Zaradi preobčutljivosti na gluten se spremeni sluznica tankega črevesja. Uničijo se tanke resice na površini sluznice, ki so nujne za vsrkavanje hrane. Pri dojenčkih se bolezen kaže s hudimi prebavnimi težavami, ki se pojavljajo nekaj te...

Prvi mesec beri tednik Družina v digitalni obliki za 1 EUR!

Nazaj na vrh